Пт, 2024-03-29, 03:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:35
Проти інтересів будь-якої іншої третьої сторони" асоціація України з ЄС "не спрямована - Ештон
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Угода про асоціацію України з Європейським Союзом "не спрямована проти інтересів будь-якої іншої третьої сторони".

Як пише УНІАН, про це заявляє Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон у вітанні з нагоди 22-ї річниці Незалежності України, обнародуваному на офіційному сайті Представництва ЄС в Україні.

На переконання Ештон, святкування чергової річниці незалежності є приводом подумати над досягненнями України, над шляхом уперед та над її баченням свого майбутнього.

"Як незалежна країна, Україна є господаркою своєї власної долі. ЄС, як близький партнер України, дуже зацікавлений в кроках, які вона здійснює, адже майбутнє наших двосторонніх відносин залежить передусім від вибору самої України", - зауважила Верховний представник ЄС.

Ештон нагадала про досягнення України за часи незалежності. "Передусім вона зміцнила свою державність та свою присутність на міжнародній арені. Провівши з ЄС переговори щодо Угоди про асоціацію, вона створила прецедент для інших східних сусідів ЄС. Україна також була першою країною зі східних сусідів ЄС, що взяла участь в антикризових операціях, які відбувалися під проводом ЄС. У своєму нинішньому статусі країни-голови ОБСЄ Україна має добрі позиції для прокладання містків між різними сторонами. Ми, зокрема, вітаємо її рішучу налаштованість на просування перемовин щодо врегулювання придністровської проблеми у наявному форматі та за участі Європейського Союзу. Ключова роль України для транзиту газу до Європи є ще одним прикладом її важливої широкої міжнародної ролі", - зазначила вона.

При цьому Ештон наголосила, що сьогодні Україна має величезний невикористаний потенціал. Громадяни України, як і громадяни ЄС, мають підстави сподіватися, що в їхній країні систематично застосовуватиметься принцип верховенство права, що шануватимуться засадничі свободи, що в судах відбуватимуться справедливі процеси, що правоохоронні органи забезпечуватимуть захист громадян, що обрані представники народу нестимуть перед ним політичну відповідальність і що адекватні робочі місця гарантуватимуть гідне життя.

Верховний представник ЄС висловила переконання, що старанна праця та політична воля зможуть перетворити ці сподівання на реальність.

Ештон також підкреслила, що цього року Європейський Союз та Україна мають безпрецедентну можливість здійснити великий стрибок у своїх відносинах, підписавши Угоду про асоціацію, яка також передбачатиме створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі. "Це партнерство цілком досяжне та принесе вигоду обом сторонам. Воно пропонує конкретний набір інструментів для модернізації України та для реалізації прагнень її народу. Однак, воно зможе поліпшити щоденне життя 45 мільйонів українців тільки якщо інституції України здійснять додаткові зусилля з наближення до стандартів ЄС та до шанування наших спільних цінностей", - сказала Ештон.

Вона нагадала, що у грудні 2012 року Європейський Союз висловив свої очікування щодо поступу України в трьох ключових площинах: у виборчій сфері, у судовій сфері, зокрема щодо розв’язання проблеми вибіркового правосуддя, та у сфері реформ, визначених спільно узгодженим Порядком денним асоціації. Здійснення цих кроків необхідне для підписання Угоди про асоціацію.

"Чотири з п’яти парламентських фракцій в Україні чітко заявили про свій європейський вибір. Ця декларація намірів має бути каталізатором зусиль багатьох українців будувати Європу в Україні. Те, чи створить Україна належні умови, які дозволять підписання Угоди про асоціацію та глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, буде лакмусовим папірцем серйозності намірів Києва. Зробивши це, Україна засвідчить своє рішуче прагнення стати на шлях тривалішого процесу модернізації та реформ. В останні місяці ми бачили конкретніші кроки, націлені на реформування судової системи та виборчого законодавства, на поліпшення законодавства з боротьби проти корупції. Ці процеси мають вести до відчутного поступу, за яким слідкуватиме активніше українське громадянське суспільство", - зауважила Верховний представник ЄС.

Вона наголосила, що виконання Угоди про асоціацію створить кращий бізнесовий та інвестиційний клімат в Україні, а також поліпшить якість та конкурентоздатність українських товарів. Глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі уможливить взаємні економічні здобутки. Угода також відкриє нові можливості для українських товарів і послуг на величезному внутрішньому ринку Європейського Союзу. "Вона підвищить прогнозованість, стабільність та прозорість економіки, зменшить ризики та поліпшить умови для українського та іноземного бізнесу. Це, зрештою, покращить можливості працевлаштування громадян України. А тому справжні мотиви цієї Угоди мають бути зрозумілі усім; вона не спрямована проти інтересів будь-якої іншої третьої сторони", - підкреслила Ештон.

Крім того, вона наголосила, що Європейський Союз залишається вірним спільній меті запровадити у належні строки безвізовий режим з Україною.

Ештон висловила сподівання, що у наступні місяці Україна успішно виконає критерії, визначені для підписання Угоди про асоціацію, зокрема щодо "вирішення ситуації з вибірковим правосуддям та тієї важливої справи, що є його прикладом".

Також, за словами Ештон, країна потребує демонстрації більшої передбачуваності у виконанні зобов’язань та дотриманні правил, які застосовуватимуться до всіх. Тому дуже важливою є всебічна реформа судової сфери. Європейський Союз продовжить допомагати цим реформаторським зусиллям.

Вона нагадала, що обсяг допомоги, яку ЄС виділив Україні від 1991 року, перевищив 3 млрд євро; окрім цього, пряму двосторонню підтримку надавали конкретні держави-члени ЄС.

"Тією мірою, якою Україна здійснюватиме справжній поступ в реалізації внутрішніх реформ та втіленні у себе європейських стандартів, відносини між ЄС та Україною неодмінно ставатимуть глибшими та сильнішими", - підсумувала Ештон.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін 22 серпня 2013 року оголосив, що проведе на наступному тижні консультації з Україною про загрози її асоціації з ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 939 | Додав: adminA | Теги: інтересів, асоціація України з ЄС, Ештон, третьої сторони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]