Ср, 2024-04-24, 15:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:54
Проти застосування Росією примусового громадянства у Криму позивається Україна
Інші останні Офіційні новини

Про це в ефірі програми "Події" на телеканалі "Україна" повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Мова йде про відповідну справу, яка зараз розглядається в Європейському суді з прав людини за позовом України проти Росії, який стосується масового порушення прав наших громадян на території Криму", - сказав міністр.

За словами Петренка, Україна також звернулася до Європейської комісії з прав людини, Комітет ООН з прав людини, Комітет протидії тортурам і страти в Європі.

"У ці органи ми, як Міністерство юстиції, подали ряд звернень і доказів, що стосуються масового порушення прав громадян на території Криму і східних областей України", - розповів Петренко.

Петренко зазначив, що, у разі позитивного рішення, окрім вже поданих фактів, будуть надані також докази, в тому числі, відео, відносно того, що саме військовослужбовці РФ були причетні до порушення прав людини в Криму.

"Наприклад, у випадку примусового отримання громадянства - це питання порушення групи конвенцій і відповідного пакту про політичні та громадянські права. Після винесення цього рішення, український громадянин, на якого тиснули, і змушували фактично підтвердити українське громадянство, а потім автоматично переводили в російське громадянство, може подати заяву та отримати компенсацію від РФ", ​​- розповів міністр.

Міністр зазначив, що РФ зобов'язана буде платити подібні компенсації, оскільки є членом Ради Європи.

Зазначимо, Верховна Рада України у вівторок, 15 квітня, ухвалила закон про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України.

Закон встановлює, що Крим є тимчасово окупованою територією, а Росія визнається окупантом та несе відповідальність за порушення прав і свобод українських громадян на території Криму.

У зв’язку з заявами Росії про те, що ті українці, які не заявили про вихід з російського громадянства, стануть громадянами Росії, в закон внесено поправку, згідно з якою Україна не визнає примусового вступу у громадянство Росії.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу погрожує Росії застосуванням економічних санкцій з далекосяжними наслідками для двосторонніх відносин, якщо Москва буде робити подальші кроки з дестабілізації ситуації в Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: україна, застосування Росією примусового гро, позиває, криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]