Пт, 2024-03-29, 09:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
ПРП і ФЗ визнали історично вичерпаними партіями, а найзатятіші їхні активісти "продовжать" у "Батьківщині", - преса
Інші останні Політичні новини
У суботу, 15 червня, "Батьківщина", "Фронт Змін", "Реформи і порядок" та "Народна самооборона" стануть єдиною партією "Батьківщина", а Арсеній Яценюк - її фактичним лідером. Об'єднавчий з'їзд розпочнеться об 11.00 на Михайлівській площі Києва.

Так повинен завершитися тривалий процес, який його ініціатори називають об'єднанням опозиції для боротьби з режимом, а його супротивники - рейдерським захопленням "Батьківщини" Яценюком.

Спочатку об'єднавчий з'їзд планували приурочити до 18 травня - київського етапу акції "Вставай, Україно!", який вважався фінальним. Однак у той день не відбулося нічого знаменного, крім публікації відомого листа Юлії Тимошенко "День Європи", який політологи оцінили як натяк на відмову від підтримки Яценюка і загравання з Кличком. Схоже, що саме цей лист підштовхнув одночасно два процеси - інтенсифікацію об'єднавчого процесу і радикалізацію його супротивників.

Причому супротивники знайшлися в обох основних партіях об'єднання. У "Фронті Змін" заговорили про те, що партію не розпустять, а "законсервують"; але заступник голови фракції "Батьківщина" (і один з лідерів ПРП) Сергій Соболєв заявив однозначно: всі партії, що входять у "Батьківщину", буде розпущено.

У самій "Батьківщині" тертя виявилися ще більш жорсткими. Екс-"бютівець", що став жертвою об'єднавчого процесу, а тепер позафракційний нардеп Сергій Міщенко ще тиждень тому закликав "не допустити рейдерського захоплення найпотужнішої опозиційної сили України політичним карликом "Фронтом Змін". І він же кілька днів тому повідомив, що 12 голів регіональних організацій "Батьківщини" написали Юлії Тимошенко з проханням зупинити цей процес.

Прес-служба "Батьківщини" повідомила, що цей лист "писаний на Банковій", проте джерело у фракції розповіло, що є свідком скандалу прямо в сесійній залі між Яценюком і головою київської організації партії Юрієм Одарченком, що стався після того, як до рук Яценюка потрапив лист, під яким стояли, зокрема, підписи кількох "бютівських" нардепів. Журналісти газети "Сегодня" попросили Юрія Одарченка прокоментувати інформацію про з'їзд, але він був лаконічним: "Київська організація обрала делегатів на з'їзд. Однак рішення політради про порядок денний з'їзду ще не було". А на запитання про те, чи було рішення політради про дату і місце проведення з'їзду, він відповів:" Я не хочу це коментувати".

Втім, політолог Володимир Фесенко вважає, що зірвати об'єднання супротивники не зможуть: "Безумовно, спроба демаршу буде, але ймовірність його успіху мінімальна. Такий досвідчений апаратник, як Турчинов, ніколи не оголосить про об'єднання, якщо це питання не підготовлене і не вирішене. Що стосується з'їзду на Михайлівській, це буде проста піар-акція, яка освятить рішення, прийняті напередодні". Про це пише Дмитро Коротков у статті "Батьківщина здалася Яценюку", газета "Сегодня".

Сергій Соболєв розповів про юридичні умови злиття партій. Він сказав, що його ПРП і "Фронт Змін" саморозпустяться, а потім увіллються в "Батьківщину".

У "Батьківщині" до такого формулювання пана Соболєва поставилися скептично. "У законі про політичні партії немає такого терміна, як "саморозпуск", - каже нардеп від "Батьківщини" Андрій Павловський. - Закон передбачає тільки один механізм. Якщо у нас, наприклад, три партії і вони хочуть об'єднатися, то зробити це вони можуть тільки одним шляхом. Дві з них повинні провести ліквідаційні з'їзди, самоліквідуватися і подати відповідні документи до Міністерства юстиції. А на ліквідаційному з'їзді порадити своїм членам вступити в третю партію як фізичні особи і написати при цьому відповідні заяви. Решта - це просто розмови. Якщо партія не проведе ліквідаційного з'їзду, це означає, що вона де-юре продовжує життя з правом висувати своїх кандидатів на виборах, подавати людей у виборчі комісії і т.д.".

Очевидно, що часу на процедуру самоліквідації "ФЗ" і ПРП вже немає. Отже, їх керівники вирішили просто виходити зі своїх партій і вступати в "Батьківщину".

"Все буде зроблено за законом", - зазначив у свою чергу Сергій Соболєв. Керівник ПРП зазначив, що вирішення питання в юридичній площині відбудеться через значний час після об'єднавчого з'їзду - орієнтовно в жовтні, коли буде створена ліквідаційна комісія партії. А "якщо знайдуться двоє-троє, які відмовляться вступати в "Батьківщину" і захочуть судитися, - хай Бог їм допомагає", - каже Соболєв.

Володимир Філенко дійсний член ПРП і вже не депутат, бачить цю ситуацію під іншим кутом. "Якщо з'їзд ПРП не прийме рішення про самоліквідацію, тоді ті, хто залишаться, оберуть нове керівництво, і ПРП буде існувати далі, - каже досвідчений політик. - Зовні все подається як об'єднавчий процес, але насправді - це політична риторика. Юридичного механізму злиття партій не існує. Юридична площина вимагає інших кроків: ПРП повинна в цій ситуації призупинити свою діяльність, вона виконала свою історичну місію і повинна здати печатку до Музею історії України. А ті члени партії, які готові вступити в "Батьківщину", - нехай вступають туди". Так пише Ганна Даниленко в статті "Партія в партію", газета "Україна молода".

Про деталі підготовки до злиття розповів народний депутат Володимир Бондаренко ("Батьківщина"). Він повідомив, що ПРП проведе свій з'їзд за кілька годин до початку з'їзду партії "Батьківщина". Делегатам буде запропоновано проголосувати за ліквідацію політичної сили.

"Члени ПРП напишуть заяви про вступ до партії "Батьківщина". На об'єднавчому з'їзді народні депутати-члени ПРП увійдуть до політради "Батьківщини", а Сергій Соболєв може бути обраний у вищий керівний орган "Батьківщини". Імовірно цей орган буде називатися секретаріатом політради, і до нього увійдуть лідери партій", - заявив пан Бондаренко.

"У суботу ми урочисто підпишемо договір про об'єднання з "Батьківщиною", а вже після цього почнеться тривала процедура ліквідації ПРП", - уточнив пан Соболєв. За його словами, цей процес може тривати близько року.

Керівники регіональних партійних організацій "Фронту Змін" заявили, що з'їзд їхньої партії намічений на 14 червня. Однак чи буде в порядку денному питання про ліквідацію партії, їм невідомо. "Наша партійна організація готова до об'єднання, проте які конкретно питання будуть обговорюватися на з'їзді, я ще не знаю", - розповіла глава черкаської обласної організації "Фронту Змін" Наталія Старикова.

"У четвер ми проведемо обласні партійні конференції, на яких оберемо делегатів на п'ятничний з'їзд, - заявив екс-глава житомирської обласної організації "Фронту Змін", народний депутат Геннадій Зубко ("Батьківщина"). - Ми підтримуємо ідею об'єднання, однак на з'їзді будуть обговорюватися інші питання, зокрема про подальший вступ членів партії "Фронт Змін" у "Батьківщину".

Однією з інтриг майбутнього об'єднання і досі залишається місце засновника ФЗ, лідера парламентської фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка в майбутній об'єднаній партії. У "Батьківщині" і ФЗ на цю тему говорять неохоче.

"Подробиці ви дізнаєтеся в суботу", - заявив член бюро "Фронту змін", народний депутат Павло Петренко .

"Згідно зі статутом партії "Батьківщина", уявлення щодо кандидатур на всі керівні пости партії вносить голова партії - Юлія Тимошенко, і якщо вона висуне кандидатуру Арсенія Яценюка, думаю, делегати підтримають цю пропозицію", - сказав народний депутат Сергій Пашинський ("Батьківщина"). Він також не виключив можливості внесення поправок до статуту, які передбачають зміни в керівних органах партії.

"І тоді я не виключаю, що Арсеній Яценюк, враховуючи його високий політичний статус - голови парламентської фракції "Батьківщина", забере ще й пост в керівних органах нашої партії", - сказав пан Пашинський. Про це йде мова в статті Олександра Радчука "Партквитки підлягають обміну", газета "КоммерсантЪ-Украина".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: Батьківщина, вичерпаними партії, ПРП і ФЗ, преса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]