Пт, 2024-03-29, 11:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:37
Рада безстроково продовжила мораторій на виплату боргу РФ
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством.

За основу і в цілому за законопроект про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" щодо набрання чинності (№3677) проголосували 242 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як зазначила, представляючи законопроект, заступник міністра фінансів Оксана Маркарова, скасування норми про граничний термін дії мораторію торкнеться, насамперед, "російських" єврооблігацій на 3 млрд дол., які мали бути погашені в 2015 році, а також гарантованого державою кредиту "Укравтодору" на 140 млн дол.

Маркарова нагадала, що згідно з чинним законодавством, дія мораторію має закінчитися 1 липня 2016 року.

"Торік нашими спільними зусиллями вдалося провести реструктуризацію комерційного боргу держави. З 22,6 млрд дол. вдалося реструктуризувати 19,54 млрд дол., але залишилися невирішеними і проблемними 2 питання. Питання номер 1 - це 3 млрд дол. еврообліагацій, які мали бути погашені 20 грудня 2015 року і питання 2 - це 140 млн дол., гарантованого державою кредиту "Укравтодору", - сказала вона.

Заступник міністра зазначила, що Україна не може погасити в цьому році ці борги.

"Наш закон, прийнятий у минулому році, дозволяє запроваджувати мораторій до червня 2016 року. Ми просимо внести зміни до цього законопроекту і скасувати це обмеження в часі і продовжити цей мораторій. У зв`язку з тим, що існують ризики судових позовів, це дасть змогу нам продовжувати проводити переговори, і ми сподіваємося знайти порозуміння з нашими кредиторами щодо реструктуризації на умовах, запропонованих Україною", - сказала Маркарова.

Вона підкреслила, що периметр проведеної боргової операції чітко встановлюється прийнятим у травні минулого року законом, ризику розширення мораторію на інші нові зобов`язання немає. Крім того, вона зазначила, що це не призведе до зниження інвестиційної привабливості країни.

"Проект виключно знімає обмежувальну дату для мораторію на конкретні зобов`язання, які й досі залишилися нереструктуризованими, і щодо більшості яких у нас уже йде судовий процес. Це великий ризик для бюджету", - сказала вона.

Голова підкомітету з питань державного боргу і фінансування держбюджету комітету Ради з питань бюджету Андрій Гордєєв зазначив, що комітет підтримав законопроект і закликав депутатів проголосувати за нього.

"Якщо не приймемо його, то з 1 липня настає зобов`язання виплат, у тому числі й країні-агресору", - сказав Гордєєв.

Як повідомлялося, Україна підтвердила отримання повідомлення Високого суду Лондона про судовий позов від РФ за єврооблігаціями на 3 млрд дол.

Нагадаємо, російський урядовий кредит було видано Києву наприкінці 2013 року. Як стверджували тоді оглядачі, в обмін на відмову режиму Януковича від євроінтеграції.

Кредитні зобов'язання терміном до 20 грудня 2014 року підписував тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров, який наразі переховується від українського правосуддя у Москві.

Після перемоги Революції Гідності нова демократично обрана українська влада неодноразово заявляла, що не виплачуватиме цього боргу, якщо Росія не погодиться на його реструктуризацію. У МВФ закликали Україну і РФ сісти за стіл переговорів про реструктуризацію боргу.

Разом з тим Міністерство фінансів неодноразово заявляло, що Україна не отримувала жодних офіційних пропозицій від Росії щодо відстрочення сплати боргу.

16 грудня минулого року Рада директорів МВФ визнала офіційний статус російської позики України на 3 млрд доларів.

У відповідь Україна відповідно до чинного законодавства та раніше прийнятими на себе зобов'язаннями щодо виконання боргових операцій оголосила мораторій на виплату будь-яких боргів перед Російською Федерацією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 732 | Додав: adminA | Теги: Рада безстроково, виплата боргу РФ, мораторій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]