Пт, 2024-03-29, 12:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
Рада дозволила 55-річним жінкам достроково виходити на пенсію
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (щодо удосконалення пенсійного забезпечення)" (№1086). За це рішення сьогодні, 14 січня, проголосували 256 народних депутатів із 305, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом, поданим на розгляд ВР, народним депутатом від Радикальної партії Юрієм-Богданом Шухевичем, внесено зміни до статті 40 Закону "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", у яких йдеться про те, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Згідно із запропонованими змінами, за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2022 року (нині - до 1 січня 2016 року) або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Також у абзаці першому пункту 7-2 Розділу XV "Прикінцеві положення" Закону встановлюється, що до 1 січня 2022 року (нині - до 1 січня 2015 року) право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи.

У цьому випадку розмір їх пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 цього Закону, зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Нагадаємо, в перші роки правління Віктора Януковича була проведена пенсійна реформа. 8 липня 2011 року Верховна Рада, у провладну більшість якої входили в тому числі і нинішні депутати "Опозиційного блоку", схвалила урядовий закон про підвищення пенсійного віку.

Пенсійна реформа набрала чинності 1 жовтня 2011 року. В її рамках передбачалося поетапне збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років і збільшення страхового стажу на 10 років для чоловіків і жінок.

Згодом Верховна Рада неодноразово робила спроби скасувати реформу, але невдало.

Нинішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вже заявляв, що новий уряд не має наміру скасовувати пенсійну реформу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 859 | Додав: adminA | Теги: рада, 55-річним жінкам, пенсію, достроково | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]