Чт, 2024-04-18, 04:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Рада погодилася на арешт Онищенка. Можуть оголосити в розшук. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Олександра Онищенка. Відбувалося три голосування, передає УНІАН.

За притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності проголосувало 275 із 309 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Не голосувала в повному складі група "Відродження", а з фракції "Опозиційний блок" та з групи "Воля народу" "за" проголосували лише по одному народному депутату.

Із фракції БПП "за" проголосувало 120 народних депутатів, із "Народного фронту" - 74, із фракції Радикальної партії - 19, із фракції "Самопоміч" - 24, "Батьківщина" - 11.

За дачу згоди на затримання Онищенка проголосувало 265 із 306 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

За арешт Онищенка проголосувало 263 із 306 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Колеги депутата Олександра Онищенка з групи "Воля народу" не підтримали його арешту, а депутат від цієї групи Євген Рибчинський став єдиним у залі, хто проголосував проти. Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

У "Опозиційному блоці" арешт підтримав лише Вадим Рабинович, інші депутати з цієї фракції не голосували.

З 19 членів фракції "Батьківщина" за арешт проголосували лише 9, у тому числі – лідер фракції Юлія Тимошенко.

Група "Відродження", підконтрольна олігарху Ігореві Коломойському, у повному складі не голосувала за арешт.

БПП, "Народний фронт", "Самопоміч" та Радикальна партія голосували більшістю голосів "за".

В.о. голови регламентного комітету, депутат від "Народного фронту" Павло Пинзеник утримався. Раніше він висловлював претензії до формату подання на зняття недоторканності з Онищенка і висловлював припущення, що його можуть оскаржити в судах.

Також утрималася депутат від БПП Ольга Богомолець.

Зауважимо, Онищенка у залі засідань не було. За словами керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, зараз Онищенка немає в Україні. Він не прийшов на засідання Верховної Ради, на якому розглядалось питання про позбавлення його депутатської недоторканності й арешт. Про це сам Онищенко заявив у телефонній розмові ресурсу "Страна". .

Як пише видання, Онищенко дав зрозуміти, що він перебуває не в Україні, і сказав, що його підставили.

"Чого летіти, коли мене підставили і в черговий раз кинули. Обіцяли процес і суд. А вирішили все по беззаконню робити", - заявив нардепутат.

Як відомо, Онищенко у неділю, 3 липня, перебував у Москві, де дивився футбольний матч між збірними Франції і Ісландії.

Екс-"регіонала" звинувачують в організації злочинного угруповання.

За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми, організованої зокрема нардепом Онищенком, державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн.

Онищенка буде оголошено у державний і міждержавний розшук, якщо найближчим часом він не повернеться до України - Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в разі, якщо народний депутат України Олександр Онищенко найближчим часом не повернеться в Україну, він буде оголошений в державний і міждержавний розшук, а нове українське законодавство дозволяє почати проти нього судове провадження заочно, передає "Інтерфакс-Україна".

"У мене в руках проект повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення - це проект підозри - народному депутату Онищенку, який зараз буде вивчений юридичними службами Генеральної прокуратури України і найближчим часом мною підписаний, згідно з вимогами закону. Це матеріальний результат сьогоднішнього голосування, який означає притягнення до відповідальності Онищенка як будь-якого іншого громадянина України, який не має депутатського значка", - сказав Луценко журналістам в кулуарах парламенту після голосування у вівторок в Києві.

За його словами, Державна прикордонна служба доповіла, що 2 липня Онищенко на борту літака залишив Україну і вилетів до Мінська, але українські правоохоронні структури не мали права зупинити недоторканного народного депутата до голосування у Раді.

"Таким чином, найближчим часом після повідомлення про підозру буде почала процедура державного і міждержавного розшуку нардепа Онищенка, щоб притягнути його до досудового розслідування, а потім і до судового. У разі якщо він буде ухилятися від нього, він, звичайно, буде оголошений у розшук, а в разі, якщо найближчим часом не з'явиться в Україні, нове законодавство дозволяє почати судове провадження заочно і конфіскувати його майно", - повідомив генпрокурор.

На запитання журналіста про те, чи буде затримано Онищенка в разі його появи на Олімпійських іграх у Бразилії, Луценко зазначив, що в України і Бразилії є відповідні домовленості. "Думаю, що всюди, крім РФ, яка свідомо і відверто порушує всі міжнародні закони... Я думаю, що будь-яка інша країна буде співпрацювати з нами у видачі громадянина Онищенка", - заявив генпрокурор.

Справа, в якій фігурує Онищенко, лише перший сигнал у боротьбі проти газової мафії - генпрокурор

Кримінальне провадження, в якому фігурує народний депутат (група "Воля народу") Олександр Онищенко, є насамперед проти газової мафії, заявляє Юрій Луценко.

"Ця справа є першою сигнальною справою проти газової мафії. Генеральна прокуратура України, департамент із боротьби з економічними злочинами буквально найближчим часом іде на другу схожу справу... І обов'язково вийде на тих, хто в "Укргазвидобуванні" дозволяв існування цих злочинних схем", - заявив Луценко на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок.

Генпрокурор підтвердив, що народний депутат Онищенко нині за межами країни. "Сьогодні заявляли, що депутату Онищенку дали втекти. Це правда. Дали законом про регламент роботи Верховної Ради, яким передбачено саме таку процедуру притягнення депутата до кримінальної відповідальності... На жаль, пан Онищенко 2-го числа цього місяця літаком залишив Україну як народний депутат, зупинити якого правоохоронні органи не мають жодної законної можливості", - сказав Луценко.

Адвокат Онищенка не знає, де він, але рішення Ради оскаржить

Адвокат Олександра Онищенка Ольга Просянюк не знає, де точно перебуває цей народний депутат, передає "Українська Правда".

"За інформацією, якою я володію, Онищенко є членом олімпійської збірної з кінного спорту, яка проводить тренування в Австрії і Угорщині, тому є підстави вважати, що він (перебуває) там і готується до Олімпійських ігор", – сказала вона.

На уточнююче запитання, чи відомо їй, коли саме Онищенко має повернутися в Україну, Просянюк відповіла: "Мені не відомо, коли він має повернутися, і поки я не мала можливості з ним зв'язатись, бо перебуваю на обшуку в офісі мого колеги адвоката Андрія Циганкова".

Адвокат також заявила, що оскаржуватиме в суді рішення парламенту про надання згоди на зняття недоторканності, притягнення до відповідальності та арешт Онищенка.

"Ми вважаємо постанову ВР незаконною та будемо оскаржувати її в суді", – заявила вона і додала, що на це є дві підстави.

"Регламент ВР передбачає, що щодо кожного запобіжного заходу мало бути внесене окреме подання, чого зроблено не було, а відтак це є самостійною підставою для оскарження постанови", – пояснила Просянюк.

Вона також вважає, що регламентний комітет, минулого тижня, приймаючи рішення, надав дозвіл на зняття недоторканності, "а щодо інших питань, зокрема арешту і затримання, відмовив, вважаючи, що висновки Генпрокуратури, викладені в поданні, – передчасні та не підтверджені жодними доказами".

На думку захисту Онищенка, ті докази, які були зазначені у поданні ГПУ, не відповідають дійсності, зокрема протоколи допитів, "в яких свідки вказували зовсім інші обставини".

"Ми про це знаємо, бо ці матеріали подавалися до суду і ми бачили ті протоколи", - сказала адвокат.

Вона також обурилась тим, що попри рішення регламентного комітету, Верховна Рада проголосувала на свій розсуд.

"На сьогодні у ВР жодних доказів надано не було. Незрозуміло, навіщо існує регламентний комітет, думка якого, як виявляється, для ВР не є обов'язковою", – сказала вона.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 844 | Додав: adminA | Теги: розшук, арешт Онищенка, рада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]