Пт, 2024-03-29, 15:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:14
Рада схвалила новий податковий кодекс і низку інших "бюджетних законів"
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, що становлять компроміс між пропозиціями уряду та парламенту щодо податкових змін, необхідних для виконання дохідної частини проекту державного бюджету на 2016 рік.

За відповідний законопроект №3688 про внесення змін до Податкового кодексу у четвер, 24 грудня, проголосував 251 нардеп з необхідних 226.

Проектом закону, зокрема, пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ; запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Крім того, запроваджується два види реєстрів. Один для тих, у кого обсяги експорту перевищують 40%, другий - для решти експортерів. Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 р.

Щодо акцизів - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове навантаження і сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртові напої стосовно чинних на сьогодні - на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Запроваджується ставка акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) в розмірі 211,59 грн/на 1 л стовідсоткового спирту.

Також документом пропонується встановлення єдиної базової ставки ПДФО у розмірі 18% (замість двох чинних ставок 15% та 20%); для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв‘язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергоощадження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування, передбачаються наступні зміни: зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 раза ставок єдиного податку для 4-ї групи платників (сільгосппідприємств); скасування на 2016 рік застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом закону встановлюються такі новації щодо акцизного податку: запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального: введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документу, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку; унеможливлення випадків реалізації на АЗС не облікованих обсягів пального, з яких не сплачений акцизний податок.

Також пропонується внести низку змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими передбачається:

- встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%;

- підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;

- скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати (доходу) робітників (фізичних осіб).

Як повідомлялося, Верховна Рада України сьогодні продовжила свою роботу до ухвалення державного бюджету на 2016 рік. Це рішення було ухвалено під час четвертого голосування. Так, сьогодні, 24 грудня, Рада готується ухвалити держбюджет на наступний рік та зміни до Податкового кодексу. Ці ініціативи будуть також допрацьовувати в січні.

Зазначимо, стурбованість ситуацією, яка склалася навколо ухвалення парламентом бюджету-2016 і податкової реформи, вже висловили Національний банк України, Міжнародний валютний фонд і посли країн "Великої сімки".

Нагадаємо, окрім "Батьківщини" і "Самопомочі", голосувати за ініціативи Кабміну раніше відмовилася також Радикальна партія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 812 | Додав: adminA | Теги: рада, Новий Податковий кодекс, інші бюджетні закони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]