Сб, 2024-04-20, 11:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:44
Рада стає до розгляду бюджету на 2016 рік - часу обмаль
Інші останні Економічні новини

  Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив про те, що 17 грудня український парламент розпочне розгляд бюджету. Про це спікер написав у Facebook.

Він зазначив: "Завтра (17 грудня, - ред.) ми починаємо розгляд бюджету на 2016 рік. Ми поставлені в дуже стислі терміни, оскільки бюджет і пов'язані з ним законопроекти були внесені урядом минулої п'ятниці. Але навіть в ці стислі терміни ми повинні знайти можливі компроміси. У першу чергу - з питань соціального характеру, захисту малого і середнього бізнесу і, на мій погляд, децентралізації".

"Про децентралізацію. Я вже почав консультації з Міністерством фінансів з цього приводу. Торік ми ухвалили рішення, які дали старт фінансовій децентралізації. Перші позитивні наслідки цього рішення на місцях відчули - в органах місцевого самоврядування з'явилися додаткові можливості вирішувати повсякденні проблеми життя громад", - підкреслив Гройсман.

Голова Ради написав: "Моя особиста думка і думка багатьох експертів полягає в тому, що ці досягнення зараз ставляться під загрозу. Я буду твердо стояти на тому, щоб не дозволити нікому зробити крок назад у децентралізації. І я впевнений, що є можливості знайти рішення, не порушуючи балансу бюджету".

"Я впевнений також і в тому, що можна знайти компроміси і в інших чутливих питаннях", - резюмував спікер.

Нагадаємо, як заявив заступник голови Адміністрації президента України Олександр Данилюк, відмова схвалити запропонований урядом проект Державного бюджету на 2016 рік може обернутися ризиком замороження співпраці з МВФ та початком політичної кризи.

За запропонований варіант держбюджету вже відмовилася голосувати фракція Радикальної партії.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що її фракція також не підтримає запропонований урядом проект державного бюджету на 2016 рік і вимагає відставки уряду.

"Цей уряд має негайно піти у відставку на чолі з прем'єр-міністром", - сказала вона.

ВР пропонують 24 грудня ухвалити держбюджет-2016

Верховній Раді України пропонують розглянути та схвалити проект бюджету на 2016 рік у цілому в четвер, 24 грудня. Про це йдеться в проекті постанови "Про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону України про державний бюджет України на 2016 рік" 3000-П1, зареєстрованого народними депутатами-членами парламентського бюджетного комітету, передає РБК-Україна.

"Розгляд проекту Закону України про державний бюджет України на 2016 рік (реєстр. № 3000, доопрацьований) з пропозиціями Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та прийняття його Верховною Радою України в цілому – 24 грудня 2015 року",- йдеться в проекті постанови.

Разом з тим, проектом постанови передбачається встановити процедуру розгляду урядового проекту бюджету. Так, пропонується уявити проекту Закону України про державний бюджет України на 2016 рік у Верховній Раді 17 грудня 2015 року. На вивчення проекту бюджету і подання пропозицій змін у профільний комітет депутатам дадуть чотири дні - до 12 години 21 грудня.

Бюджетний комітет повинен підготувати пропозиції до проекту бюджету-2016 і передати на розгляд ВР до 24 грудня.

Депутати вже пропонують відкласти податкову реформу на 2016 рік

Народні депутати-члени комітету з питань податкової та митної політики пропонують зверстати бюджет на чинній податковій базі, а вже в наступному році почати серйозну системну роботу над новим Податковим кодексом, який вступить в дію у 2017 році. Про це йдеться у прес-релізі комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, пише Економічна правда.

"У середу, 16 грудня, на засіданні комітету депутати розглядали можливість включення до порядку денного законопроекту №3630 (так званий компромісний урядовий проект податкової реформи)", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, через відсутність кворуму ухвалити рішення не вдалося, однак члени комітету у своїх виступах висловилися проти того, щоб рекомендувати Верховній Раді підтримати вказаний законопроект.

Зокрема, народний депутат від "Народного фронту" Олександр Кірш також розкритикував підготовлений Мінфіном законопроект, назвавши його "катастрофічно непрофесійним".

Тетяна Острікова, народний депутат від "Самопомочі", звернула увагу на те, що основний аргумент на користь цього проекту - це те, що його схвалив МВФ.

Однак, зауважила вона, для МВФ важливий не сам конкретно проект, а виконання ним принципових вимог, одна з яких - боротьба з корупцією.

"І ми за те, щоб виконати вимоги нашого міжнародного партнера. Однак проблема якраз в тому, що законопроектом №3630 корупціогенні фактори не усуваються, а поглиблюються. Зокрема, через закладену непрозору систему відшкодування ПДВ", - підкреслила вона.

Також, за словами депутата, цим проектом податкова міліція не ліквідовується, а залишається, але під іншою назвою та зі ще більшими повноваженнями.

"На думку депутатів-членів Комітету, у ситуації, що склалася, найоптимальнішим варіантом буде зверстати бюджет на діючій податковій базі (можливо, з мінімальним її вдосконаленням), а вже в наступному році почати серйозну системну роботу над новим податковим кодексом, який вступить в дію у 2017 році", - йдеться у прес-релізі комітету.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: рада, розгляд бюджету, 2016 рік, часу обмаль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]