Чт, 2024-03-28, 16:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:09
Рада закликала світ посилити тиск на РФ і захистити заручників
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити окупацію Автономної Республіки Крим і Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей.

Така вимога міститься в зверненні українського парламенту до парламентарів іноземних держав, парламентських асамблей, міжнародних організацій щодо засудження неперервної агресії Російської Федерації проти України, яке українські парламентарі підтримали в четвер 236 голосами.

"Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів Луганської та Донецької областей", - йдеться в зверненні.

Парламент закликає Російську Федерацію припинити тривалу практику викрадень, незаконних затримань і арештів громадян України, заборони на в'їзд представникам кримськотатарського народу на територію Кримського півострова, порушення свободи слова і засобів масової інформації, обмеження свободи, віросповідання і мирних зібрань.

Народні депутати України також вимагають від Російської Федерації припинити дії, прямо або побічно спрямовані на фінансування незаконних збройних формувань на своїй території і на території України, постачання військової техніки, озброєння, організації силового забезпечення, підготовку і фінансування терористів.

Український парламент вимагає від РФ виконати в повному обсязі вимогу Резолюції Генасамблеї ООН від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України", положень Мінських домовленостей і комплекс заходів по їх виконанню від 12 лютого 2015 року.

Народні депутати України вимагають від Російської Федерації "негайно звільнити політичних в'язнів - жителів Криму, виконувати рішення Європейського суду з прав людини, забезпечувати і сприяти безперешкодному допуску міжнародних місій і правозахисних організацій на територію Кримського півострова з метою здійснення постійного моніторингу та спостереження за ситуацією в сфері захисту прав і свобод людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя".

Верховна Рада закликає міжнародне співтовариство і далі тиснути на Російську Федерацію як країну, яка грубо порушує Статут ООН, Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум), Заключний акт Наради з безпеки і співпраці в Європі від 1 серпня 1975 року Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року.

Український парламент також підтримує позицію Європейського парламенту щодо необхідності розпочати міжнародний переговорний механізм з відновлення українського суверенітету шляхом деокупації Автономної Республіки Крим і Севастополь в форматі "Женева плюс" з безпосереднім залученням до цього процесу інститутів Європейського Союзу.

Рада закликає світ не допустити страти заручників на Донбасі

Верховна Рада України закликала держави світу до посилення обмежувальних заходів проти Російської Федерації до повного виконання нею взятих на себе зобов`язань в рамках Мінських домовленостей.

За відповідну постанову (реєстраційний номер 4071) проголосувало 239 із 303 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

У зверненні сказано, що "всупереч духу та букві Мінських домовленостей, Російська Федерація та керовані нею незаконні збройні формування не вжили жодних кроків для виконання гуманітарних пунктів Мінських угод, зокрема щодо звільнення захоплених ними заручників та безперешкодного доступу міжнародних гуманітарних місій на окуповані території".

"Стала практика насильства переслідувань і шантажу з боку російських окупаційних сил та бойовиків в окремих районах Донецької та Луганської областей набула особливо жорстокого характеру стосовно захоплених заручників з числа місцевих мешканців, журналістів, волонтерів, представників Збройних Сил України та інших силових відомств. Станом на сьогодні (за інформацією Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місця знаходження безвісти зниклих в районі проведення АТО) у нелюдських умовах у заручниках утримуються 137 громадян України, невідомою залишається доля 694 громадян України", - сказано у зверненні.

У документі наголошується, що особливе занепокоєння викликають нещодавно озвучені погрози з боку бойовиків щодо готовності застосовувати до заручників смертну кару.

ВР закликає парламенти та уряди іноземних держав, парламентські асамблеї та міжнародні організації використати усі наявні механізми на урядовому, парламентському та неурядовому рівні і дати чіткий сигнал Російській Федерації про неприпустимість застосування вбивств і позасудових страт, катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження щодо заручників та місцевих мешканців окупованої нею території окремих районів Донецької та Луганської областей. Також парламент закликає вимагати від Російської Федерації негайно надати доступ Міжнародному Комітету Червоного Хреста до заручників та незаконно утримуваних осіб, а також залучення МКЧХ до пошуку зниклих безвісти та ідентифікації тіл загиблих. ВР пропонує закликати Російську Федерацію "здійснити процес передачі громадян України, незаконно утримуваних Росією та контрольованими нею бойовиками; вимагати від Російської Федерації та підтримуваних нею незаконних збройних формувань припинити збройну агресію проти України та негайно виконати зобов’язання згідно з Мінськими домовленостями щодо відновлення контролю України за своїм кордоном".

ВР також просить парламенти закликати уряди своїх країн до продовження і посилення обмежувальних заходів проти Російської Федерації аж до повного виконання нею взятих на себе зобов`язань в рамках Мінських домовленостей.

13 січня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовилися звільнити понад 50 полонених з обох сторін. Втім, окупанти блокують звільнення полонених за списками.

Уповноважений президента України з врегулювання ситуації на Донбасі, член підгрупи по обміну полоненими в Мінську Ірина Геращенко заявила про невиконання Росією і контрольованими нею бойовиками гуманітарних аспектів Мінських угод.

Вона нагадала, що в полоні бойовиків залишається, за уточненою інформацією Служби безпеки України, 137 українців. З них 10 утримують у тюрмах Російської Федерації.

Вона уточнила, що бойовики заявили, що можуть застосувати до українців страту, ґрунтуючись на Кримінальному кодексі неіснуючої держави - Радянського Союзу. "Ця шокуюча заява за своїм цинізмом нагадує риторику "ІДІЛ", - заявила Геращенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 817 | Додав: adminA | Теги: рада, Тиск, захист заручників, РФ, світ, заклик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]