Пт, 2024-03-29, 09:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:27
Разом з громадянами інших країн українці нелегально постачали людські органи до Косова - ЗМІ
Інші останні Новини світу
У понеділок суд у Косові визнав винними у торгівлі людськими органами двох громадян, які за обіцянку фінансової винагороди отримували нирки від донорів з бідних верств населення. Серед донорів, які свідчили у справі про незаконну пересадку органів, були донори з України, Ізраїлю, Росії, Казахстану, Беларусі та Туреччини, повідомляє Seattle PI.

Жертвам обіцяли від 10 до 12 тис доларів в обмін на їхні нирки. Але багато хто з них сказав, що ніколи не отримував цих грошей. "Принаймні двоє були обдурені і не отримали всієї суми і повернулися додому без грошей і тільки з однією ниркою", сказав у своєму обґрунтуванні суд.

Натомість одержувачі нирок платили до 130 тисяч євро за процедуру пересадки. Здебільшого це були багаті пацієнти з таких країн, як Ізраїль, Польща, Канада, США і Німеччина.

У період з 2008 по 2009 рік було трансплантовано принаймні 24 нирки за участю 48 донорів. Трансплантація органів у приватних клініках Косова заборонена. Це також відбувається досить рідко і в державних медичних установах через погані умови. Судовий процес почався в грудні 2011 року і охоплював понад 100 свідків.

Комісія, яка складалася з двох суддів Європейського Союзу та одного косовського судді засудила уролога Лютфі Дервіші (Lutfi Dervishi) до восьми років позбавлення волі і його сина Арбана Дервіші (Arban Dervishi) до семи років і трьох місяців. Обох також оштрафовано. Лютфі Дервіші заборонено практикувати як урологу протягом двох років.

Третій обвинувачений, Сокол Хайдін (Sokol Hajdini), був засуджений до трьох років позбавлення волі за спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Двоє інших отримали умовні терміни, натомість інших двох підозрюваних звільнено. Підсудні можуть оскаржити вироки і не утримуватися під вартою.

Слід зазначити, що раніше у зв'язку з незаконною трансплантологією Україну згадувала англійська газета The Daily Mail.

У салоні одного мікроавтобуса українські правоохоронці виявили сумки-холодильники, доверху набиті людськими кістками та органами. Тут-таки лежали конверти з грошима і протоколи патологоанатомічних розтинів англійською мовою. "То не були плоди праць серійного вбивці, а чергова партія товару на міжнародному "караванному шляху" інгредієнтів для медицини і стоматології, які імплантуються пацієнтам по всьому світу", - писали автори статті.

"З конфіскованих документів випливало: останки померлих громадян України прямували на завод у Німеччині, що належить філії американської компанії RTI Biologics (Флоріда)", - йдеться в статті. Таких компаній, які наживаються на переробці трупів, стає все більше.

Нагадаємо, зараз, за даними МОЗ України, в країні діє Державна цільова соціальна програма "Трансплантація", працюють 7 державних трансплантаційних центрів. Щороку вони могли б робити приблизно 6500 операцій з пересадки печінки, серця, нирок, допомагати хворим на цукровий діабет. Однак, за даними головного трансплантолога МОЗ України, лікарі роблять лише 1% загальної кількості необхідних операцій.

У свою чергу, побоювання українців з приводу донорства ґрунтуються на фактах. 2010 року в Боярці Київської області працівників місцевого моргу звинуватили в тому, що вони нелегально вирізали у мертвих рогівки очей на продаж. У вересні 2011-го справу було передано до суду.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 994 | Додав: adminA | Теги: українці, Косово, людські органи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]