Пт, 2024-03-29, 07:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Рефат Чубаров - про майбутні протести в Криму, плани Кремля та шлях кримських татар
Інші останні Новини з регіонів України

Я бачу тих, кого зобов’язаний пробачити. Рефат Чубаров — про майбутні протести в Криму, плани Кремля та шлях кримських татар

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, дав велике інтерв'ю Радіо НВ про акції в Криму, відмінності політик примирення і прощення та багато іншого.

Про акції протесту, що готуються до проведення в Криму

Днем проведення мирної ненасильницької акції, яку ми називаємо Світ проти насильства і окупації. Марш гідності, буде 3 травня. Зараз ми зустрічаємося з різними послами, представниками міжнародних місій, зокрема, тиждень тому ми мали зустріч із головою моніторингової місії ООН з питань прав людини в Україні.

Також ми зустрілися з головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, маємо зустрітися з послами країн-членів ЄС і працюємо з нашими партнерами в різних національних парламентах. Наша мета, — аби 3 травня на адміністративній лінії між материковою частиною України і тимчасово окупованим Кримом зібралася певна кількість людей, кримських татар. Але не лише їх — ми вважаємо це загальноукраїнською та міжнародною акцією і хочемо, щоби разом із членами Меджлісу, кримськими татарами, були помічені українські та міжнародні політики.

У Криму ми зараз спираємося на членів Меджлісу, але залучаємо багато інших людей, <...> активістів кримськотатарського національного руху. Ми обговорювали різні форми їх участі з боку окупованого Криму в цій акції. Підхід Меджлісу такий, що ми не можемо підставляти людей, закликаючи їх на «Майдани» проти оснащених зброєю та різними приладами карателів. Але ми готуємо [акції] у такий спосіб, який буде дуже помітним в Криму.

Про постачання води на півострів

Є міжнародне гуманітарне право, згідно з яким країна-окупант повністю відповідає за наслідки свого режиму, що встановлений на окупованій нею території. Я завжди відштовхуюся від цього. Але зрозуміло, що не можна на цьому ставити крапку — ми завжди виходимо з того, що там є наші громадяни. Всі, хто жив там до окупації, є нашими громадянами, включно з тими, які, можливо, зайняли позицію зради до своєї держави.

Питної води у Криму для людей і їхньої життєдіяльності, пов’язаної з повсякденним життям, достатньо. На півострові недостатньо води для його розвитку в тих напрямках, які визначатимуться тими, хто сьогодні там має владу — окупантами.

Для мене постачання води означає можливості розвитку Криму у напрямку того, щоби переселити один-два-три мільйони росіян, аби остаточно витіснити кримських татар та етнічних українців, яких окупанти вважають нелояльними.

Я думаю про те, що росіянам більше потрібно: сама вода як фізична субстанція чи просто обігравання, використання цієї теми? І я доходжу до думки про те, що не сама вода. Росіянам завжди було «до одного місця» життя своїх громадян, — щоби вони ще хвилювалися за життя тих людей чи території, яку вони окупували? Вода може бути інструментом, який приведе їх до контролю над Україною.

Про примирення та прощення

Я не бачу тих, із ким я маю примиритися. Але я думаю, що бачу тих, кого я зобов’язаний простити. Прощення — це трошки інше, ніж примирення. Я маю простити тих, хто відкрито сприяв захопленню Криму росіянами, хто зрадив мене, кримських татар і Україну, але своїми діями не переступили межу, де здійснювали б прямі злочини проти людяності, проти інших людей. Вони зайняли позицію, що сприяла окупації. Я маю їх простити — і я готовий це зробити.

Із примиренням на Донбасі все трохи складніше, тому що багато людей не просто взяли зброю, — і в Криму взяли зброю проти України, проти кримських татар, але там третьою стороною одразу був установлений окупаційний режим, — а тут третя сторона навпаки кожного дня підливає пальне для того, щоби воно більше розгорялося і люди вбивали одне одного.

Я думаю, що тут, якоюсь мірою, примирення доцільне, але не таким чином, щоби говорити про нібито зіткнення чи війну одних українців проти інших. Примирення у такому класичному вигляді буває тоді, коли в одній сім'ї або в одному селі люди якось переступили межу. А у нас все-таки головною причиною, фактором, який призвів до всіх інших видів насильства, було зовнішнє втручання.

Про схожість історичних шляхів кримськотатарського та єврейського народів

Кримських татар дуже мало у світі, але ще менше нас на своїй землі. Коли більша частина з нас на неї повернулася, нас стало всього 300 тисяч: це близько 13−14% від загальної кількості населення, яке проживало у Криму до російської окупації.

Я звернув увагу на виступ прем'єр-міністра Ізраїлю місяць тому у меморіальному комплексі Яд Вашем в Єрусалимі. Він сказав дуже справедливу і трагічну фразу, яка мене сильно зачепила: що, коли настав той судний час, у євреїв не було ані своєї землі, ані своєї держави, ані свого щита, за допомогою якого вони могли би захиститися — більшість світу їх покинула.

Щось подібне зараз відбувається і з нами: ми нібито живемо на своїй землі, у Криму (значна більшість із нас), але не володіємо нею — там окупанти, вони керують усіма процесами. Більше того, вони мають інструменти, завдяки яким витісняють нас і знову й знову заселяють Крим своїми людьми.

Але українська держава все ж таки якимось чином кожного дня створює той щит, завдяки якому, дай боже, ми всі захистимо себе, Крим, кримських татар, Україну.

Збереження російської окупації - це перекреслення будь-яких шансів на наше майбутнє. Раніше нас батьки навчали, що ми маємо зберегти себе, розвиватися як люди, як народ, — але це може бути лише у Криму. Це була наша життєва установка, починаючи з того моменту, коли ми навчилися розмовляти, ще будучи дітьми.

Тепер ми трошечки це переформатуємо і говоримо, що збереження російської окупації або її продовження на дуже довгі роки — це вже остаточне добиття Росією кримських татар.

Про Меджліс

До Меджлісу кримськотатарського народу було обрано 33 людини (разом із головою). За часи окупації ми втратили п’ятьох наших колег через їхню діяльність, що несумісна з нашими цілями і завданнями, і не мали можливості проводити Курултай. Вони почали співпрацювати в Криму з колаборантською окупаційною владою.

За межами Криму у нас десять членів Меджлісу, всі інші знаходяться і проживают в Криму. Зрозуміло, що з окупацією Криму, і особливо після заборони діяльності Меджлісу спершу окупаційним кримським «судом», яку 2016 року підтвердив Верховний суд Росії, ми всю основну діяльність перенесли до Києва.

Зараз в нашому офісі працюють члени Меджлісу, які опинилися тут, у Києві, не за своєю волею, вони входять у число цих десяти людей. Це ті, яким або заборонили в'їзд до Криму (наприклад, я), або проти яких уже відкрито карні справи (як Іскандер Барієв) і рішення про заочний арешт.

У цьому офісі ми також зібрали помічників народних депутатів Верховної Ради України, у нас їх зараз троє - Рустем Умєров, Ахтем Чийгоз і наш лідер — Мустафа Джемілєв. Вся наша основна діяльність за ключовими напрямками проводиться з Києва. Всі інші члени Меджлісу, за винятком цих п’яти колег, про яких я говорив, є активними в умовах російської окупації Криму.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: протести, плани Кремля, Рефат Чубаров, Крим, кримські татари | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]