Пт, 2024-04-19, 23:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:56
"Регіонал" відкликав законопроект про наклеп
Інші останні Політичні новини

Депутат від Партії регіонів Віталій Журавський вирішив відкликати свій законопроект про наклеп. Про це у вівторок, 25 вересня, повідомила прес-служба Партії регіонів.

Він зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні проекту закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини".

"Зваживши всі обставини і виходячи з державних інтересів, я вирішив відкликати свій законопроект. Я розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива буде сприйматися як мінімум з побоюванням і недовірою", - заявив він.

Депутат додав, що сподівається на підтримку з боку парламенту цієї постанови. За його словами, він залишається на тих же політичних позиціях і вважає давно назрілу необхідність посилення відповідальності за наклеп.

"Я вирішив сьогодні зняти це питання юридично, але не політично. Я залишаюся на тих же політичних позиціях і переконаннях: у суспільстві давно назріла необхідність посилення відповідальності за посягання на честь і гідність кожної людини, а не лише політика", - пояснив парламентар.

Журавський нагадав, що днями відвідав засідання Міжвідомчої робочої групи "Відкрита розмова", де мав можливість обговорити свою ініціативу з представниками мас-медіа та журналістських організацій.

"Після виборів я маю намір організувати серію круглих столів, в яких візьмуть участь журналісти, правозахисники та науковці. Після широкого обговорення та вироблення спільного бачення майбутнього законопроекту, я маю намір представити його на розгляд парламенту", - зазначив політик.

Як відомо, у вівторок, 25 вересня, в інтернеті стартувала акція протесту проти "регіонального" законопроекту про наклеп, який Верховна Рада прийняла в першому читанні.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. "За" проголосували 244 народних депутати. Наклеп пропонується карати штрафом у розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис грн до 25,5 тис грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

Раніше повідомлялося, що провідні інтернет-ЗМІ України виступили з протестом проти ухвалення закону про наклеп.

Янукович пояснив, чому Журавський вирішив відкликати законопроект про наклеп

Президент України Віктор Янукович назвав помилкою ухвалення в першому читанні закону, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, передає Інтерфакс-Україна.

"Ви ж розумієте, що Журавський невипадково прийняв таке рішення (про відкликання законпроекту про наклеп - ред.), тому що він почув і мою точку зору, і точку зору своїх однопартійців. Він хоче виправити помилку, яку він зробив особисто. А парламент, можливо, коли голосували, вони (депутати - ред.) не до кінця зрозуміли цей зміст", - сказав він українським журналістам у Нью-Йорку.

За словами голови української держави, влада уважно ставиться до тих законопроектів, які стосуються виконання Україною зобов'язань перед Радою Європи.

"Ми повинні в Україні застосовувати європейські стандарти в усіх напрямках", - підсумував Янукович.

Раніше представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко заявляв, що може відповідати за думку президента Віктора Януковича щодо закону про наклеп: він виступає за те, щоб закон не був проголосований у другому читанні.

Нагадаємо, 24 липня народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) зареєстрував у Верховній Раді України законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)". Змінами до Кримінального кодексу, серед іншого, передбачено, що наклеп, тобто поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію, карається штрафом у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до одного року.

Після цього депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов, коментуючи відповідну пропозицію "регіонала" Віталія Журавського, повідомив, що питання посилення кримінальної відповідальності ЗМІ за образи та наклепи не обговорювалося під час засідань ради фракції Партії регіонів.

"Пропозиція Віталія Журавського посилити кримінальну відповідальність за образи та наклепи - це його особиста позиція. Для Партії регіонів право журналістів на свободу висловлювання - непорушне і принципове", - зазначив "регіонал".

2 серпня міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловила стурбованість з приводу цієї законодавчої ініціативи. Організація нагадала народним депутатами України, що Держдума Росії ухвалила подібний закон 13 липня, і це рішення засудила Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), крім того, він серйозно вплинув на міжнародну репутацію РФ.

19 вересня "Репортери без кордонів" рішуче засудили ухвалення у першому читанні законопроекту, який криміналізує дифамацію, і вимагали його відхилення.

А депутат Європарламенту Чарльз Теннок заявив, що криміналізація наклепу є потужним знаряддям обмеження свободи слова.

22 вересня керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що президент Віктор Янукович не підпише закону про наклеп.

У свою чергу, віце-прем'єр - міністр інфраструктури України Борис Колесніков вважає, що за наклеп у ЗМІ має передбачена фінансова відповідальність видання, яке публікує такі матеріали.

"Ніякої кримінальної відповідальності для журналістів бути не може. У цьому немає здорового глузду, це - чистий ідіотизм", - заявив Колесніков.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1011 | Додав: nowyny | Теги: законопроект про наклеп | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]