Сб, 2024-04-27, 03:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:06
РФ вимагає сплатити газові борги і погрожує "іншою стадією"
Інші останні Економічні новини

Російський "Газпром" запровадить для України режим передоплати за газ з 16 червня, якщо вона не сплатить 1 млрд 451 млн дол. заборгованості за листопад-грудень 2013 року та 1 млрд 853 млн дол. за квітень-травень поточного року.

Про це у Брюсселі на прес-конференції заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак, передає УНІАН.

За його словами, Росія також запропонувала 100 доларів знижки, яку вона готова підтвердити документально. До понеділка Україна має час, щоб визначитися з пропозиціями, сказав міністр.

За словами Новака, на переговори російська сторона вийшла з пакетними пропозиціями стосовно ціни газу та погашення заборгованості.

"Що стосується ціни, яка обговорювалася останніми днями, то Росія пропонувала відновити знижку, яка існувала з 2013 р. по 1 квітня 2014 р. - 100 доларів за тис. кубічних метрів по формулі, яка була в угоді від 2009 року, і ввести цю знижку з квітня-травня. Це - внесок Російської Федерації в українську економіку", - заявив Новак.

Україна вважає "політичною" запропоновану Москвою знижку на газ і шукатиме відповіді у Стокгольмі, заявив Продан

Українська сторона вважає "політичною" запропоновану Москвою знижку в розмірі 100 доларів за газ, наполягає на ринковій ціні і говорить про те, що на сьогодні «єдиний механізм врегулювання ситуації – Стокгольмський арбітражний суд".

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан в середу 11 червня на прес-конференції в Брюсселі по завершенні газових переговорів.

"Ми би хотіли мати справедливу ринкову ціну, яка формується по ринковим механізмам, що відповідають правилам і механізмам, які є в ЄС. На жаль, російською стороною запропоновано механізм формування ціна на газ для України, який би я назвав політичним. Росія запропонувала так звану знижку. Як вона діє, ми з вами вже бачили, – Росія в односторонньому порядку у будь-який момент може цю знижку змінити, як це вже було зроблено", - заявив він.

У цьому зв'язку Продан навів приклад денонсування Росією в односторонньому порядку угоди по Чорноморському флоту.

"Такий механізм формування ціни для української сторони є неприйнятним. Ми про це заявили минулого разу. Тому, на жаль, сьогодні в пакетні домовленості не вдалося включити механізм формування ціни, який би встановив справедливу, недискримінаційну и неполітичну ціну для України. На сьогодні залишається єдиний механізм врегулювання ситуації – це отримання відповіді в арбітражному суді в Стокгольмі", - переконаний міністр.

При цьому Продан запевнив у готовності України "здійснювати відповідні платежі за газ в разі досягнення домовленості".

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан не вважає ринкової ціну російського газу 385 доларів за тис. куб. м.

"Я вже говорив, що на сьогодні ми маємо на ринку газу цінові пропозиції значно нижче, ніж 385 доларів за тис. куб. м", - сказав він.

За словами Продана, ціна на російський газ для України повинна знаходиться в районі 268,5 доларів за тис. куб. м.

Як повідомлялося, російський "Газпром" з квітня 2014 року вирішив скасувати всі пільги на постачання газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнутих домовленостей щодо погашення заборгованості за газ. У результаті цього ціна на російський газ збільшилася до 485 дол. за тис. кубометрів з 268,5 дол. за тис. кубометрів у 1-му кварталі 2014 року.

Сьогодні 11 червня, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Україна відмовилася від пропозиції "Газпрому" знизити ціну на російський газ на 100 доларів за тисячу кубометрів - до 385 дол.

"Росіяни зробили нам пропозицію щодо зниження ціни на газ на 100 доларів — так звану знижку. Я відразу хочу заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації і знімається урядом РФ", - сказав Яценюк.

При цьому прем'єр-міністр повідомив, що українська сторона не вимагає знижок від Росії на природний газ, а наполягає на зміні газового контракту на принципах ринкової ціни. При цьому українська сторона вважає, що ринковою ціною на газ для неї є 268,5 долара за тисячу кубометрів — це ціна, за якою Україна купувала газ у першому кварталі 2014 року.

"Ми залишаємося на тих позиціях, на яких ми були. Переписуємо контракт. Приймаємо ринкову ціну", — сказав Яценюк.

Пізніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія пропонує Україні газ за ціною 385 дол. за тис. куб. – як це було за "президентства Віктора Януковича". Про це він сказав на нараді з членами уряду.

"Газпром" запропонував українським партнерам такі самі умови, які мав уряд Віктора Федоровича Януковича: знижка з контрактної ціни 100 дол., кінцева ціна — 385 дол. за тис. куб.", - сказав Путін (тоді газ коштував 268,5 дол. за тис. куб.).

За його словами, така пропозиція Росії для України є більш ніж партнерською, але якщо її буде знехтувано, Москва перейде на інші відносини з Києвом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 887 | Додав: adminA | Теги: РФ, газові борги, іншою стадією | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]