Сб, 2024-04-20, 02:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:24
Рішення РНБО про надрокористування Зеленський увів у дію - указ
Інші останні Офіційні новини

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію ухваленого 19 березня 2021 року рішення Ради національної безпеки і оборони "Щодо стану справ у сфері надрокористування".

Відповідний указ №122/2021 оприлюднено на сайті президента.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2021 року "Щодо стану справ у сфері надрокористування" (додається)", - йдеться в документі.

У ньому зазначено, що контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію указом, необхідно покласти на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

На сайті президента також розміщено повний текст відповідного рішення Ради нацбезпеки і оборони.

У ньому повідомляється, що РНБО вирішила рекомендувати Кабміну забезпечити проведення Державною службою геології та надр у 2021 році в установленому порядку позапланових перевірок діяльності суб'єктів господарювання у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, які отримали дозволи на користування надрами поза аукціоном за результатами апробації запасів корисних копалини без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки.

Також буде перевірено діяльність підприємств, які не розпочали видобування корисних копалин, передусім нафти і газу, протягом двох років після отримання спеціальних дозволів на видобування або ж після затвердження балансових запасів вуглеводнів за наявності спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням; не розпочали видобування корисних копалин протягом десяти років після отримання спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням.

Результати проведених перевірок Держгеонадр має надавати апарату РНБО щокварталу до 15-го числа.

Служба також повинна буде вжити відповідно до законодавства заходів щодо анулювання спеціальних дозволів на користування надрами, виданих федеральній державній бюджетній установі науки Інституту ядерних досліджень Російської академії наук.

У документі зазначено, що Кабмін також повинен буде забезпечити супровід у Верховній Раді України кількох необхідних для впровадження рішення РНБО законопроектів.

"Державним експертам з питань таємниць Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у визначеному законом України "Про державну таємницю" порядку опрацювати в тижневий строк питання щодо скасування рішень про віднесення до державної таємниці інформації у сфері надрокористування (за винятком інформації, визначеної пунктами 2.6.1 - 2.6.4 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Центрального управління Служби безпеки України від 23 грудня 2020 року №383, доступ до якої становить загрозу національній безпеці та обороні України) та подати відповідні рішення про скасування Службі безпеки України для внесення необхідних змін до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю", - йдеться в документі.

У ньому також наголошується, що правоохоронці повинні будуть посилити контроль за додержанням законодавства у сфері надрокористування.

Як повідомлялося, РНБО запровадила санкції стосовно 19 компаній, що проходять у справі компанії "Голден Дерік" (пізніше перейменована в "ІСТ Юроуп Петролеум"), яку пов'язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, та арешту дозволів яких на надрокористування з минулого року безрезультатно домагається в судах Офіс генпрокурора.

19 березня Рада національної безпеки і оборони вирішила здійснити аудит усіх дозволів на надрокористування, виданих із 1994 року, і повернути народу в разі виявлення порушень умов користування.

"Згідно з Конституцією надра належать українському народу. На превеликий жаль, при першому навіть приблизному аудиті з’ясувалося, що українського народу там не дуже багато. Переважно це народ, який мешкає чи то на Віргінських островах, чи то на інших острівних державах, які до України мають не зовсім пряме відношення", - заявив із цього приводу секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: Зеленський, РНБО, надрокористування, - указ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]