Чт, 2024-03-28, 22:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
Різницю курсів валютного ринку від міжбанківського банкіри пояснили
Інші останні Економічні новини

Наразі взаємозв'язок між готівковим і міжбанківським валютним ринком значно знизився, і банки встановлюють курси готівкового обміну валют близько до "чорного" ринку, щоб підштовхнути населення здавати валюту в банки, а не нести на "чорний" ринок. Таку думку висловили опитані УНІАН банкіри, коментуючи зниження вартості гривні до долара на готівковому валютному ринку, незважаючи на зміцнення національної валюти на міжбанку.

"Готівковий долар росте в основному під впливом виплат за вкладами населення у неплатоспроможних банках", - пояснив головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках "ОТП Банку" Микита Мишаков.

За його словами, на даний момент ринок готівкової валюти практично не пов'язаний з міжбанківським ринком.

Директор центру торгових казначейських операцій "Укрсиббанку" BNP Paribas Group Олександр Дуда також зазначив, що в даний час кореляція "чорного" і міжбанківського валютних ринків значно знизилася, що, на його думку, викликано як чищенням банківської системи від "схемних" банків Національним банком України, так і адміністративними обмеженнями НБУ для банків.

"Наслідком цих обмежень є те, що у банків практично немає можливості купувати валюту на міжбанківському ринку для власних потреб. Банки можуть купувати валюту для закриття коротких валютних позицій, тільки купуючи готівкову валюту у населення. Щоб клієнти продавали готівкову валюту, банки змушені встановлювати курси купівлі іноземної валюти, близькі до курсів "чорного" ринку", - пояснив він.

За словами банкіра, поточний курс "чорного" валютного ринку становить 25,70/26,00 грн/дол., відповідно, і курси готівкового валютообміну в банках тягнуться слідом за курсами "чорного" ринку.

Як повідомлялося, за даними дилерів комерційних банків, на 26 листопада на міжбанківському валютному ринку до 17:00 гривня зміцнилася до долара США до 23,45/23,60 грн/дол., та торги проходили мляво через вихідний в США, а пропозиція доларів перевищувала попит.

Згідно з даними НБУ, середньозважений курс гривні на міжбанку до цього часу встановився на рівні 23,5973 грн/дол., учасники ринку уклали 272 угоди на суму 286,86 млн дол.

Зазначимо, українська гривня в лютому цього року знецінилась до долара США за офіційним курсом до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол. Після введення НБУ низки обмежень й отримання першого траншу від Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми гривня зміцнилася до 21-23 грн/дол. й трималася в цьому коридорі більш ніж півроку.

В останні тижні діапазон коливань курсів на міжбанківському валютному ринку зсунувся в бік здешевлення гривні, що в НБУ пояснили проведенням в Україні місцевих виборів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: банкіри, курс валютного ринку, міжбанківського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]