Вт, 2024-04-16, 09:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:58
Росія вже згодна на збройну місію ОБСЄ на Донбасі
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Російська Федерація готова погодитися на те, щоб працюючі в зоні АТО представники місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) мали особисту зброю. Про це повідомив у інтерв`ю російському телеканалу "Росія 1" міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передає УНІАН.

За його словами, Росія виступає за посилення нарядів ОБСЄ новою групою спостерігачів у місцях складування важкої техніки, куди вона має відводитися згідно з Мінськими домовленостями.

"Ми будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ ця додаткова група спостерігачів, які будуть контролювати лінію розмежування у місцях складування важких озброєнь, мала право носити особисту зброю", - сказав Лавров.

За його словами, він розраховує на те, що вибори в зоні АТО відбудуться і що на час виборів місія ОБСЄ також надасть додаткові групи для охорони порядку.

Восени Росія передасть ОБСЄ контроль над держкордоном на Донбасі - експерт

Російський аналітик, професор МДІМВ Валерій Соловей стверджує, що РФ передасть контроль над держкордоном на Донбасі від терористів "Л/ДНР" до структур ОБСЄ вже восени. Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбук.

"Контроль над російсько-українським кордоном передбачається передати не Україні, а місії ОБСЄ. Це може відбутися вже восени, коли увага громадськості буде відвернута думськими виборами", - пише аналітик, який має свої джерела в різних відомствах РФ.

Він уточнив в коментарях, що джерело інформації "надійне". Наразі, за його даними, найбільш дискусійним і складним є питання про принцип формування даного контингенту ОБСЄ, куди Кремль, природно, хоче ввести своїх людей.

Як повідомлялося, Петро Порошенко наприкінці березня заявляв про готовність провести вибори на тимчасово окупованій частині Донбасу в присутності міжнародного компонента з питань безпеки.

Однак, за інформацією міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, прогресу у питанні переговорів з поліцейської місії на Донбасі й встановлення контролю на українсько-російському кордоні немає.

1 червня заступник голови АП Костянтин Єлісєєв заявив про те, що російська сторона дала згоду на розгортання збройної поліцейської місії на Донбасі та зазначив, що деякі критики заявляють, ніби Київ видає бажане за дійсне. "Насправді це не так, адже я ще раз наголошую, що у нас є чіткі записи всіх телефонних розмов, які містять згоду президента Росії на розміщення саме збройної поліцейської місії ОБСЄ. Єдине, що я зазначу, що лідери дійсно не обговорювали деталі, оскільки це вже мають робити експерти і фахівці для того, щоб напрацювати і подати відповідні пропозиції на затвердження голів країн "нормандської четвірки", - наголосив Єлісєєв.

За його словами, під час останньої телефонної розмови в "нормандському форматі" 23 травня вночі були досягнуті певні домовленості, які, на жаль, не були реалізовані, оскільки Росія заблокувала і проігнорувала всі заплановані в цьому контексті заходи.

Водночас у МЗС РФ заявили зворотне: Росія на розміщення воєнізованої місії в Україні на Донбасі згоди не давала, і ці питання повинні обговорюватися у відповідних форматах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 885 | Додав: adminA | Теги: Росія, збройна місія ОБСЄ, Донбас | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]