Ср, 2024-04-24, 10:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:05
Росію міністерство агрополітики звинуватило у брехні щодо продукції Roshen
Інші останні Економічні новини
Висновки Росспоживнагляду за результатами проведення перевірки українських кондитерських фабрик корпорації Roshen, в яких відомство заявляє про невідповідність продукції компанії санітарним нормам Російської Федерації, безпідставні та містить неправдиву інформацію, повідомили у прес-службі Міністерства аграрної політики і продовольства України.

"Заява Росспоживнагляду за підсумками перевірки українських фабрик корпорації Roshen містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духу українсько-російської співпраці", - йдеться в повідомленні.

Крім того, міністерство заявляє, що інспекційна група Росспоживнагляду порушила законодавство і України, і Росії, а також вимоги Світової організації торгівлі, порушивши процедуру перевірки і відмовившись від конструктивного вирішення цієї проблеми.

Проаналізувавши висновки Росспоживнагляду, Мінагропрод назвав необґрунтованою заяву російського відомства про порушення кондитерською корпорацією вимог до контролю сировини.

"Сировина, що використовується Roshen, пройшла всі внутрішньодержавні процедури контролю на дотримання показників безпеки і одержала відповідні державні санітарно-гігієнічні висновки, що підтверджують відповідність санітарно-хімічним показникам безпеки", - мовиться в повідомленні міністерства.

У міністерстві вважають, що зневага цими документами, які були надані Росспоживнагляду, свідчить про спробу відомства "дискредитувати систему контролю харчової безпеки, що впроваджена в Україні".

Мінагропрод також звертається до російської сторони з проханням надати юридичне обґрунтування вимоги Росспоживнагляду щодо дозволу на поставку до Росії продукції, виробленої лише з сировини тих підприємств, які включені до реєстру допущених до експорту в РФ.

"Цей прецедент може стати приводом для необґрунтованої заборони продукції інших українських підприємств", - вважають у Мінагропроді.

Крім того, наголосили в міністерстві, не витримує жодної критики висновок російського відомства про те, що продукція Roshen не відповідає санітарним вимогам Росії через відмінність у законодавстві країн щодо показників безпеки продукції.

"Насправді український виробник – експортер харчових продуктів до РФ, незалежно від українських вимог до якості і безпеки, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якої було підтверджено відповідність російським нормативним документам", - заявило українське відомство.

Разом з тим, Мінагропрод указує на той факт, що під час перевірки фабрик Roshen інспектори Росспоживнагляду не проводили відбору зразків для лабораторних досліджень і відмовилися від складання акту перевірки, що ще раз підтверджує порушення процедур перевірки вітчизняних підприємств.

У відомстві також нагадали, що до складу робочої групи Росспоживнагляду входив представник російської кондитерської компанії, що також суперечить міжнародній практиці.

Проте, згідно з повідомленням міністерства, українська сторона під час перевірки продемонструвала готовність до компромісних рішень і зараз також готова до професійного діалогу в рамках міжнародного законодавства.

29 липня Росспоживнагляд наклав заборону на постачання до РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв'язку з невідповідною якістю.

22 жовтня фахівці Росспоживнагляду, що прибули в Україну, взялися до перевірки фабрик Roshen. Зазначалося, що інспекцію вони почали з Київської кондитерської фабрики корпорації, більш відомій в пострадянських країнах як Кондитерська фабрика Карла Маркса.

Зазначимо, що Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики і продовольства України, висловив невдоволення присутністю в складі інспекції Росспоживнагляду представників російських кондитерських компаній.

23 жовтня Присяжнюк повідомив, що у комісії Росспоживнагляду не виникло зауважень в ході перевірки двох заводів Roshen.

25 жовтня влада України заявила, що робоча поїздка в Україну комісії Росспоживнагляду з перевірки кондитерських фабрик корпорації Roshen завершилася, проте висновків російські чиновники не надали.

Пізніше стало відомо, що інспектори Росспоживнагляду, посилаючись на погане самопочуття керівника групи, відмовилися від повідомлення і обговорення з українською стороною результатів перевірки та підписання акта перевірки, після чого в терміновому порядку відбули з України.

27 жовтня колишній керівник Росспоживнагляду, помічник прем'єр-міністра РФ Геннадій Онищенко повідомив, що перевірка української кондитерської фабрики Roshen не задовольнила російських фахівців.

28 жовтня Росспоживнагляд попередив, що готовий повторно проінспектувати фабрики тільки після зміни позиції української влади щодо російських експертів.

"Робота експертів Росспоживнагляду на території України відбувалася в неділовій і недружній обстановці, створюваній керівництвом Мінагрополітики України, яке виступило із заявами, спрямованими на дискредитацію експертів. З урахуванням виявлених проблем повторна перевірка українських фабрик можлива лише в разі принципової зміни позиції української сторони щодо усунення виявлених порушень та належного забезпечення перебігу заходів з перевірки".

"За результатами інспекції встановлено, що українська кондитерська продукція виготовляється на основі застарілих нормативів і не відповідає санітарним вимогам Росії за показниками мікробного псування - вмістом дріжджів і цвілевих грибів для низки груп кондитерських виробів", - зазначило відомство.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 854 | Додав: adminA | Теги: міністерство агрополітики, продукції Roshen, брехні, Росію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]