Сб, 2024-04-20, 00:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:10
Сам у себе Фірташ закуповує газ і економить понад 350 млн грн при сплаті податків - ЗМІ
Інші останні Економічні новини
За даними видання "Дзеркало тижня. Україна", чотири найбільших хімічних підприємства зі сфери впливу Дмитра Фірташа - ВАТ "Концерн "Стирол", ПАТ "Рівнеазот", ВАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ВАТ "Азот"- закуповують імпортний природний газ у кіпрської компанії-дилера OstChem Holding Limited, яка входить в групу хімічних компаній Ostchem Group, також підконтрольну газово-хімічному олігарху.

Сума закупівель - 3,35 млрд грн. Офшорна юрисдикція трейдера дозволяє формувати точку прибутку групи зв'язаних компаній не в Україні, а за її межами - в країнах з так званим "пільговим режимом оподаткування". При цьому оптимізація може здійснюватися за рахунок різниці між цінами закупівель блакитного палива кіпрським трейдером і його продажу українським підприємствам, а завищення ціни імпорту газу на 20% буде означати втрати для українського держбюджету на суму 154,1 млн грн.

Одночасно експорт продукції вищеназваних підприємств (діоксиду титану, аміаку, сірки, селітри, ільменітового діоксиду) через країни з пільговим режимом оподаткування склав 4,23 млрд грн. У разі заниження ціни експорту на 20%, недоплата до бюджету податку на прибуток складе 200 млн. грн.

Як раніше стало відомо, Фірташ значно наблизився до отримання контролю над ще одним з найбільших українських хімічних підприємств - ПАТ "Сумихімпром", які значаться в даний момент в 100%-й власності держави. У липні 2012 року стосовно найбільшого в країні виробника фосфатних добрив було ухвалено рішення про продаж держпакету акцій (постановою КМУ № 469-р від 11 липня 2012 року - одночасно з аналогічним рішенням щодо держчастки в ПрАТ "Кримський титан").

2 листопада 2012 Господарський суд Сумської області затвердив введення процедури санації підприємства. Згідно з рішенням суду, керуючим санацією призначено голову правління ПАТ "Сумихімпром" Ігоря Лазаковича (раніше член правління, заступник голови правління ЗАТ "Кримський Титан", 50% +1 акція якого належать OstChem Holding). Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Романа Марченка, який раніше працював куратором гірничо-збагачувальних комбінатів Ostchem.

За інформацією Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), що представляє інтереси банків-кредиторів сумського підприємства, до складу комітету кредиторів увійшли п'ять підприємств, пов'язаних з ПАТ "Сумихімпром" і "лояльних" до Фірташа - Компанія Ostсhem International, ТОВ "КУА "Промислові інвестиції", ТОВ "Синтез Ресурс", ПАТ "Кримський Титан", і ПАТ "Комерційний банк "Надра". При цьому, як заявляли в УКБС, "шість банків, заборгованість заводу перед якими становить близько 1 млрд грн, не були включені до складу комітету".

Як повідомлялося, наприкінці 2011 року за загадкових обставин для підприємств ПАТ "Укрнафта" і ДК "Укргазвидобування", контрольованих Ігорем Коломойським і Дмитром Фірташем відповідно, на 22-30% було знижено ренту при видобутку нафти, що дозволяє їм економити на відрахунках до бюджету від 2,2 до 3,35 млрд гривень.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 929 | Додав: adminA | Теги: газ, Фірташ сам у себе, 350 млн грн, сплаті податків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]