Вт, 2024-04-23, 19:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:42
Санкції проти Угорщини може запровадити Євросоюз
Інші останні Новини світу

Угорщині як члену Європейського Союзу загрожують санкції за порушення основних принципів та цінностей ЄС.

Європейська комісія на найближчому засіданні дасть оцінку діям Будапешта і, якщо знайде в них порушення законів ЄС, запустить процедуру покарання, заявив у середу, 4 січня, представник виконавчої колегії ЄС Олів'є Байї.

Йдеться про ухвалені недавно закони, які обмежують незалежність Центрального банку Угорщини, а також про відкликання ліцензії на частоту мовлення в опозиційної радіостанції. Ці закони провела правляча партія "Фідеc" прем'єр-міністра Віктора Орбана, яка скористалася конституційною більшістю у парламенті, передає "Інтерфакс-Україна".

Якщо комісія визнає порушення, то тоді буде схвалено "рішення, покликані забезпечити відповідність угорського законодавства засадничим законам ЄС". Байї нагадав, що Брюссель ще на початку грудня надіслав відповідне попередження угорській владі.

Покаранням може бути офіційне представлення до Суду ЄС та накладення фінансових санкцій. Відповідно до Лісабонського договору, цей складний процес може забрати кілька місяців.

Як стало відомо із джерел, близьких до Єврокомісії, угорське питання внесено до порядку денного її засідання 11 січня.

Раніше Європейська комісія та МВФ вирішили у грудні перервати переговори з Будапештом про можливе надання фінансової допомоги Угорщині обсягом 15-20 млрд євро. Тим самим вони висловили протест проти проведеної угорським урядом реформи Центрального банку. У середу курс форинта впав до рекордно низького рівня щодо євро.

Крім того, Брюссель знову закликав Будапешт гарантувати плюралізм ЗМІ. Він висловив стурбованість тим, що близька до уряду Угорщини Рада у справах ЗМІ відібрала частоту мовлення в опозиційної радіостанції "Клуб радіо".

Нагадаємо, що 2 січня близько 30 тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта, щоб висловити протест проти нової конституції Угорщини, що набрала чинності 1 січня. Критики нового закону вказують, що він обмежує повноваження Конституційного суду, змінює систему виборів у вигідній для "Фідес" редакції, а також послаблює незалежність центрального банку.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: Санкції проти Угорщини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]