Пт, 2024-04-19, 19:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:20
Савченко вийде з в'язниці тільки на своїх умовах. ВІДЕО
Інші останні Новини російської федерації

Російська сторона досі не дала дозволу на відвідування й огляд групою українських лікарів українського військовослужбовця, народного депутата України Надії Савченко в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області РФ.

Про це повідомив генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко, передає "Цензор.НЕТ".

"Відповідний запит до російського МЗС було направлено ще 5 березня. Однак досі відповіді не отримано", - сказав Москаленко.

За його словами, в понеділок, 7 березня, консули збираються відвідати СІЗО, де утримують Савченко.

"У нас є твердий намір і необхідність будь-якою ціною потрапити до неї!", - підкреслив Москаленко.

Пізніше стало відомо, що українські консули Олександр Ковтун та Віталій Москаленко змогли зустрітися з українською льотчицею Надією Савченко в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області.

"Подали заяву, зустрілися з начальником СІЗО, який особисто прийняв документи і провів нас всередину, надавши побачення з Надією Савченко. Проблем з цим не виникало. Побачення проходило в кімнаті для слідчих дій, не за склом... Ми зустрічалися востаннє в п'ятницю, з тих пір очевидно, дається взнаки те, що вона проводить сухе голодування", - повідомив Москаленко.

Він зазначив, що на вмовляння і аргументи приймати хоча б воду, Савченко категорично відмовляється і має намір тримати голодування до останнього.

За словами консула, ніякі насильницькі методи годування до неї не застосовувалися. Також її вчора, 6 березня, оглянув представник омбудсмена Елли Памфілової на прізвище Харківський.

"Посил її такий: вона сподівається, що всі, від кого залежить її звільнення, в Україні, перш за все докладуть максимальних зусиль, щоб це було реалізовано. Вона сподівається виступити 9 березня в суді, сказати останнє слово, якщо зможе володіти голосом і говорити. На це вона дуже сподівається і сконцентрує всі вольові зусилля, щоб це відбулося. Якщо, як вона заявила, не буде оголошена найближчим часом дата оголошення вироку, тобто мова йде буквально про один-два дні, в такому випадку, вона продовжить сухе голодування. Наскільки я зрозумів, якщо буде виголошено останнє слово і буквально за день-два, то є можливість, хоча це швидше мої припущення, вона тоді можливо буде приймати рідину", - заявив Москаленко.

Генконсул підкреслив, що Надія твердо має намір тримати сухе голодування, поки її не повернуть в Україну.

"При цьому вона сказала, що звільнення її має відбуватися на її умовах. Тобто мова не йде про якісь обміни або ще про щось, торги, спекуляції тощо. Її повинні просто звільнити і повернути в Україну. Мені невідомо яка це буде форма - помилування або виправдання. Логічно було б припустити, що її повинні виправдати, тому що те, в чому її звинувачують, вона не скоювала. Це абсолютно очевидно всім, в тому числі і прокурорам, і суддям. Але оскільки процес політичний, практично ні у кого не залишається сумнівів в тому, що її засудять", - зазначив генконсул Москаленко.

Також він зазначив, що Савченко поінформували про ті мітинги і пікети, які проходили на її підтримку в Україні і в світі.

"Зрозуміло, для неї це є підтримкою. Але людина, яка проводить сухе голодування, вона не може висловлювати якісь емоції явно. Їй було приємно", - додав він.

Також українські консули, які відвідали Надію Савченко, висловили стурбованість станом її здоров'я.

"В якому стані може бути людина, яка проводить сухе голодування. Природно, це тахікардія, суха шкіра, очі блищать, ноги припухають, низький тиск - 100 на 60. Тобто всі ознаки сухого голодування і цей стан погіршується", - зазначив Москаленко.

"Моральний стан у неї, як і завжди, дуже бойовий, але при цьому, я хочу відзначити, що всі її реакції ментальні абсолютно адекватні, вона контролює свої думки, всі свої вчинки. Ну а фізичний стан залишає бажати кращого", - підсумував генконсул.

Раніше адвокат Савченко Марк Фейгін повідомив у Twitter, що 7 березня українську льотчицю в СІЗО відвідає голова Громадської спостережної комісії (ОНК) по Ростовській області Леонід Петрашис.

"Савченко у Новочеркаському СІЗО відвідає глава ОНК по Ростовській області Леонід Петрашис", - написав він.

Інтелектуали й політики всього світу звернулися до європейських лідерів з відкритим листом

Більше 2 тисяч осіб, серед яких відомі художники, політики і представники інтелігенції різних країн, підписали відкритого листа європейським лідерам з проханням сприяти звільненню Надії Савченко.

"Ми звертаємося до Вас, щоб вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, українки, викраденої і ув'язненої протягом уже понад двадцять місяців в Російській Федерації. Російська влада зробили посміховиськом цивільні права, міжнародне право і свою власну конституцію", - йдеться у зверненні.

У листі також вказується, що РФ показує зневагу до міжнародного співтовариства і також до Мінського протоколу.

"До цих пір всі зусилля міжнародного співтовариства виявилися безуспішними. 4 березня, в знак протесту проти розгляду в російському суді, Н.Савченко оголосила повне голодування, відмовляючись навіть від рідини. Наша здатність врятувати їй життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і нашим високим стандартам європейських цінностей", - йдеться в посланні.

Станом на 7 березня звернення підписало понад 2 тисячі осіб. Серед них близько 270 відомих громадських діячів (письменники, професори, політики, філософи, художники, лауреати Нобелівської премії) з 20 країн світу.

Так, серед тих, що підписали цю петицію письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Бєларусь) Світлана Алексієвич, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Литва/США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріда Єлінек, колишній міністр закордонних справ Німеччини Маркус Мекель, колишній посол Франції в Україні Філіп де Суремайн, президент групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" в Європейському парламенті, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофштадт, російські письменники Віктор Шендерович і Людмила Улицька, режисер Агнешка Холланд (Польща), колишній посол Чехії в Російській Федерації Любош Добровський, професор кафедри теорії культурної та російської літератури в університеті Еморі Атланта Михайло Епштейн (США), письменник і журналіст Пітер Померанцев (Великобританія), мікробіолог Манфред Бьохлер (Швейцарія), письменник Адріан ван Дис (Нідерланди) і багато інших.

Ініціатива була запущена групою польських та українських інтелектуалів.

"Живою або мертвою я вже перемогла!" - лист Савченко з СІЗО

У понеділок вранці, 7 березня, Надія Савченко з СІЗО передала коротке послання, в якому заявила: "Живою або мертвою я вже перемогла!".

Як повідомляє Цензор.НЕТ, кореспонденту видання, який наразі перебуває в Новочеркаську Ростовської області, вдалося отримати звернення української льотчиці, яке вона написала сьогодні вранці.

У своєму посланні українка зазначає, що не хоче більше невизначеності.

"Тепер я буду виходити з в'язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути непохитною, як я", - підкреслює вона.

"Живою або мертвою я вже перемогла!", - додала Савченко.

Нагадаємо, після того, як суддя не дав Савченко сказати останнє слово і переніс засідання суду на 9 березня, Надія оголосила сухе голодування і заявила що буде чинити опір втручанню лікарів, крім українських або закордонних.

Адвокат Фейгін анонсував проведення міжнародної акції в підтримку Савченко в день суду 9 березня.

6 березня в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та інших містах України почалися масові акції на підтримку льотчиці. Акцію підтримали активісти і українська діаспора в Німеччині, Бельгії, Естонії, Чехії та інших країнах світу.

Російський омбудсмен Елла Памфілова 6 березня заявила про "задовільний стан" Надії Савченко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: свої умови, Савченко, в'язниця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]