Ср, 2024-04-24, 14:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:48
Шемякіна на шляху до золота Ігор-2012 "заколола" всю еліту світової жіночої шпаги
Інші останні Спортивні новини
Українська фехтувальниця Яна Шемякіна буквально вирвала золоту медаль Олімпійських Ігор-2012, яка стала першою для України. На шляху до перемоги Яна перемогла лідера світового рейтингу, а у вирішальній сутичці, не дивлячись на обставини, перемогла чинну на той момент олімпійську чемпіонку.

Українка прокоментувала свою перемогу на Олімпіаді в Лондоні: "Сьогодні найщасливіший день у моєму житті. Я зрозуміла, що мрії збуваються, коли віриш і багато працюєш. Швидше за все, найважчим поєдинком був перший, тому що я тільки входила в колію, налаштовувалася на суперниць.

Але я згадувала, що мені говорили тренери, і тому все вийшло добре. Я настільки зріднилася зі своєю нагородою, що, напевно, не буду її знімати, а ляжу з нею спати", - сказала Шемякіна.

Відзначимо, на Олімпіаду в Лондон Шемякіна їхала в якості 11-й шпажистки світу. При цьому кожна з суперниць Яни, починаючи з першого бою, представляла еліту світової жіночої шпаги. Почала свій турнірний шлях Шемякіна з зустрічі з чемпіонкою світу-2009 Любов'ю Шутовою з Росії (15:9). Наступна суперниця - ще більш грізна. Румунка Ана Бранца - срібний призер Ігор-2008, дворазова чемпіонка світу, шостий номер світового рейтингу. Переможниця визначалася в овертаймі, де переможний удар при рахунку 13:13 вдалося нанести українкою.

У чвертьфінальному бою Шемякіна зійшлася з ще однією румункою - дворазовою чемпіонкою світу, чотириразової чемпіонкою Європи, четвертим номером світового рейтингу Сімоною Герман. Програючи 13:12 Яна своєчасно сконцентрувалася і виграла - 15:14.

У півфіналі Яні протистояла 19-річна китаянці Юйіе Сун. Суперниця - лідер світового рейтингу. До того ж, володіє значними антропометричними даними. Її зріст - 185 сантиметрів, при вазі 75 кілограмів. Українка в порівнянні з нею - як Давид з Голіафом: 167 см і 58 кг. Діючи від захисту українка перемогла - 14:13.

А ось фінальної зустрічі Шемякіної довелося чекати на годину більше запланованого. Причина - кричущі дії суддів в ендшпілі півфінальній зустрічі між на той момент діючої олімпійською чемпіонкою Бріттою Хайдеманн з Німеччини та чемпіонкою Азії А-Лам Шин з Кореї.

Коли до закінчення додаткового часу залишалася секунда, пріоритет (перевага при рівному рахунку) мала кореянка. Хайдеманн була зобов'язана атакувати. Вражаюче, але цю останню фразу німкені дозволили починати чотири рази. Час не минав. Але й це ще не все. В останній зі спроб Хайдеманн таки завдала результативний удар. Але час на секундомірі запущено знову не було. Корейська сторона подала протест, який розглядали приблизно півгодини, але в результаті не задовольнили. Весь цей час і ще півгодини після винесення несправедливого вердикту А-Лам Шин сиділа, стиснувши в руці ручку шпаги, на доріжці, і плакала. Готуватися до зустрічі за третє місце вона довго відмовлялася.

Фінальний поєдинок з Шемякіної Хайдеманн також перевела в овертайм. Більш того, мала там пріоритет, але вихованка Андрія Орліковського знайшла момент для контратаки і завдала переможний удар - 9:8!


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 988 | Додав: adminA | Теги: Ігор-2012 Шемякіна заколола, еліту світової жіночої шпаги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]