Пт, 2024-03-29, 10:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:59
Що зміни українського закону "Про прокуратуру" з ними не погодили у Венеціанській комісії шкодують
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Європейській комісії "За демократію через право" Ради Європи (Венеціанській комісії) жалкують, що ухвалений закон України про внесення поправок до закону "Про прокуратуру" не було передано їм для оцінки, і побоюються, що ця реформа має "косметичний" характер, передає "Інтерфакс-Україна".

"На жаль - і це стало для мене сюрпризом, оскільки президент Янукович сказав мені кілька місяців тому, що всі важливі закони будуть спрямовані у Венеціанську комісію, - цей закон нам не передали. Ми ніяк не були залучені в цей закон, що також стало предметом для критики з боку Європейського Союзу", - розповів президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

Він висловив побоювання, що "ця реформа буде суто косметичною і мало що змінить". "Проте нам сказали, що з Венеціанською комісією консультуватимуться щодо другого, ширшого законодавства відносно реформування", - висловив надію Букіккіо.

Відповідаючи на запитання, чи має намір Венеціанська комісія контактувати з українською владою з приводу цієї ситуації, співрозмовник розповів про основні принципи роботи комісії.

"Ми не проявляємо ініціатив - ми чекаємо, коли до нас звернуться. Коли країна нас потребує - ми йдемо. Ми не можемо просити українців, - мовляв, я хочу розглянути або дати свою оцінку тому або іншому закону. Це українська влада говорить нам, чого вона хоче", - описав він процедуру.

Букіккіо також навів приклад, коли українська сторона направила запит для проведення оцінки законопроекту з порушенням процедури. "Нам надійшов запит розглянути новий проект закону про свободу зборів, підготовлений Верховною Радою. Запит надійшов з профільного комітету. Але, дотримуючись нашої процедури, запит може надійти тільки від спікера, від Володимира Литвина. Швидше за все, він запросить думку Венеціанської комісії стосовно цього проекту", - додав президент комісії "За демократію через право".

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України 6 вересня ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури". 21 вересня президент України Віктор Янукович закон підписав. Розчарування у зв'язку з ухваленим документом висловили в ЄС та США.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: не погодили, Про прокуратуру, Венеціанській комісії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]