Пт, 2024-04-19, 05:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:10
Щоб видавати книжки, українські видавці набрали кредитів, за що отримали по 6 років в'язниці
Інші останні Економічні новини
На початку місяця співвласників видавництва "Факт" засудили на 6 років за шахрайство. Видавці нібито видурили у шести підприємців близько 3,5 мільйона гривень. Інокентій Вировий і Станіслав Чистяков стверджують, що брали кредити на видання книг, але віддати борг завадила криза 2008-го, пише Gazeta.ua .

"Кредитний важіль у такому повільному бізнесі, як книговидання - і дуже потрібна, і дуже ризикована штука, бо гроші "ростуть" швидше, ніж продаються книги, - коментує цю ситуацію Завен Баблоян з харківського видавництва "Треант". - Тому видавці змушені або "перекриватися" в різних сегментах і стратегіях, видаючи, наприклад, "повільні" книжки за рахунок "швидких", і тоді є ризик не розрахувати. Або гальмувати весь бізнес, і тоді ризик - це взагалі впасти "в штопор".

"Швидкими" книгами Баблоян називає шкільну літературу, чтиво, класику, яку швидко розкуповують, "повільними" - молодих, сучасних, невідомих письменників. Баблоян не знає, як у "Факту" було з фінансами.

"Але перекривати один кредит іншим, ще більш проблемним - це досить безглуздо, - додає видавець. - Хоча це легко говорити ззовні. Я бачив таке пояснення, що різко просіли продажі. А вони на них розраховували. Проблема в тому, що книги - неліквідний товар, швидко перегнати їх назад у гроші, хоча б і з втратами - нереально. Думаю, була якась помилка чи ризик у розрахунках перспективи. Але й ситуація, враховуючи, скажімо, гроші, які раптом зависли в торговельних мережах, була загалом украй важкою. Ви, напевно, бачили різкі зміни в багатьох видавництвах - скажімо, різке "скидання баласту" в "Гранях" або майже параліч у "Норі-Друк". Маленьке видавництво, в якому я працював у 2008-2009 роках, закрилося. Трохи легше було великим багатопрофільним видавництвам, але й тим довелося міняти стратегію - скорочувати "повільні" сектори, змінювати стратегії продажів, скажімо, виходити з мереж, прориватися далі в дрібних торговців, скорочувати витрати, зменшувати тиражі і збільшувати асортимент".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: українські видавці, кредитів, 6 років в'язниці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]