Сб, 2024-04-27, 21:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Щодо помилування Саакашвілі Рада звернеться до президентки Грузії
Інші останні Політичні новини

У Верховній Раді зареєстрований проект звернення до президентки Грузії та парламентів держав — членів Європейського Союзу щодо необхідності здійснити гуманітарний акт та помилувати третього президента Грузії, громадянина України Міхеїла Ніколозовича Саакашвілі.

Про це йдеться в проекті постанови №9491.

З метою збереження життя та здоров’я громадянина України, Верховна Рада планує:

  • закликати президентку Грузії Саломе Зурабішвілі надати уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю доступ до громадянина України Міхеїла Саакашвілі;
  • звернутися до президентки Грузії з проханням здійснити гуманітарний акт та помилувати Саакашвілі, враховуючи його тяжкий фізичний стан;
  • звернутися до парламентів держав — членів Європейського Союзу з проханням ухвалити відповідні рішення та резолюції щодо необхідності здійснення президентом Грузії гуманістичного акту та помилування Саакашвілі, підтвердивши важливість дотримання міжнародних стандартів прав людини.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту звернення, широке висвітлення умов утримання Саакашвілі та відповідні дипломатичні повідомлення, спонукають Верховну Раду України до швидкого реагування на відомості про важкий стан здоров’я громадянина України.

"З огляду на положення Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року, проект звернення Верховної Ради ґрунтується на загальноприйнятих міжнародно-правових стандартах у сфері гуманітарного права та подається з метою індивідуалізованого прояву акту гуманізму та милосердя стосовно громадянина України Міхеїла Саакашвілі", — йдеться в документі.

Стан здоров'я Саакашвілі

Колишнього третього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі затримали грузинські правоохоронці у жовтні 2021 року. Його звинуватили у "зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів", за це він отримав шість років в'язниці.

З того часу колишній президент Грузії вісім разів оголошував голодування. Через це його стан здоров'я значно погіршився. Нещодавно Саакашвілі був присутнім на судовому засіданні в онлайн-форматі, де показав наскільки сильно він схуд.

Після цього президент України Володимир Зеленський віддав розпорядження Міністерству закордонних справ викликати грузинського посла на килим. Пізніше дипломата відправили до Тбілісі, йому порадили провести консультації з владою.

Нагадаємо, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, ще у квітні повідомив про різке погіршення стану свого здоров’я. Він зазначив, що помирає. За його словами, він перебуває за ґратами на підставі чуток і політично вмотивованих звинувачень у зловживанні владою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 529 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]