Пт, 2024-04-19, 11:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:37
Силам АТО заборонили відкривати вогонь, незважаючи на загострення. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Розпорядженням начальника Генерального штабу Збройних сил України українським військовослужбовцям з початку доби 25 листопада заборонено відкривати вогонь, незважаючи на те, що бойовики не припиняють обстрілювати позиції ЗСУ, повідомляє українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК).

Як зазначається в повідомленні прес-центру штабу АТО, оприлюдненому на сторінці в Facebook, 25 листопада на брифінгу стосовно ситуації уздовж лінії розмежування, керівник української сторони СЦКК генерал-майор Борис Кременецький зазначив, що бойовики ОРДО/ОРДЛО продовжують порушувати режим припинення вогню. "Терористи здійснюють прицільні і провокаційні обстріли позицій сил АТО зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів і гранатометів, тим самим намагаючись спровокувати військовослужбовців ЗС України на відкриття вогню у відповідь і порушення Мінських угод", - сказав він.

"Незважаючи на це, на підтвердження безумовних устремлінь України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі, начальник Генерального штабу - головнокомандувач ЗС України видав розпорядження, згідно з яким з 00 годин 25 листопада військовослужбовцям ЗС України заборонено відкривати вогонь", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що про таке розпорядження Віктора Муженка українська сторона СЦКК поінформувала представників СММ ОБСЄ та російську сторону Центру.

Черговою зміною СЦКК за минулу добу було здійснено шість спроб припинення вогню, "і всі вони дали позитивний результат".

Під час брифінгу також була відзначена активізація використання НЗФ ОРДО/ОРДЛО диверсійно-розвідувальних груп з метою дестабілізації ситуації. "З цієї причини представник МЗС України висловив пропозицію про введення мораторію на заборону використання ДРГ НЗФ ОРДО/ОРДЛО уздовж лінії розмежування", - йдеться в інформації.

Також СЦКК продовжує координувати проведення ремонтно-відновлювальних робіт у регіоні. На сьогодні заплановано проведення робіт на 7 об'єктах, але у зв'язку з обстрілами з боку НЗФ ОРДО/ОРДЛО роботи на 5 об'єктах призупинено.

Окремо керівник групи зазначив, що в української сторони СЦКК викликає стурбованість інформація про систематичне виявлення поблизу лінії зіткнення озброєння і військової техніки НЗФ ОРДО/ОРДЛО, які відповідно до Мінських домовленостей мали бути відведені на певні відстані.

"Так, за минулу добу, 24 листопада, спостерігачами СЦКК зафіксовано два випадки застосування проти ЗС України 82-мм мінометів і один випадок застосування 120-мм мінометів. А за останній тиждень в СММ ОБСЄ передана інформація про 93 факти таких порушень з точними координатами невідведеної зброї", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 8 листопада група бойовиків у кількості приблизно 20 осіб намагалася штурмувати українські позиції поблизу Майорська (Донецька область). Отримавши адекватну відсіч, бойовики залягли і спробували вийти з бою, забравши поранених і вбитих під прикриттям мінометного вогню.

10 листопада диверсанти намагалися атакувати позиції українських військових у районі Новозванівки (Луганська область).

11 листопада президент Петро Порошенко повідомив, що військовослужбовці мають наказ давати відсіч ворогу у разі загрози їхньому життю.

12 листопада стало відомо, що російська сторона готує псевдоматеріали про "геноцид Україною російськомовного населення Донбасу", зокрема про нібито знищення українськими військовими близько 500 жителів села Сокільники Луганської області.

15 листопада українська сторона попередила місію ОБСЄ, що у разі подальшої ескалації ситуації на Донбасі сили АТО готові повернути на першу лінію оборони відведену артилерію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 671 | Додав: adminA | Теги: заборона, сили АТО, відкривати вогонь, загострення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]