Чт, 2024-04-25, 06:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:34
Сили АТО обстрілювалися із РСЗВ безпосередньо з російського кордону - рік тому сталася трагедія під Зеленопіллям
Інші останні Надзвичайні новини

  У ніч на 11 липня 2014 року з установок "Град" російськими найманцями були обстріляні позиції українських прикордонників і військовослужбовців у складі груп підрозділів 24-ї механізованої, 72-ї механізованої і 79-ї аеромобільної бригад.

Сили АТО, зайнявши позиції, прикривали ділянку держкордону України, який залишився відкритим через наступ бойовиків, нагадує УНІАН.

"О 04.30 здійснено обстріл реактивної установкою "Град" блокпостів в районі Зеленопілля з боку державного кордону. Втрати уточнюються", - повідомили 11 липня 2014 року в прес-центрі АТО.

Того ж дня боєць Костянтин Поляков, військовий 79-ї бригади, заявив, що після нічного обстрілу від його батальйону фактично нічого не залишилося.

"Я служу у другому батальйоні сімдесят дев'ятої (мається на увазі 79-Миколаївська аеромобільна бригада - ред.). Сьогодні вночі вони пройшли повз нас. Спілкувався з бійцями першого. За ними вийшла колона. Повернуться - дізнаюся більше", - писав Поляков у Facebook.

У Міноборони повідомили, що в результаті цих обстрілів під Зеленопіллям загинули 19 військовослужбовців, 93 - отримали поранення.

Всі поранені бійці були у вкрай важкому стані. Їх життя рятували кращі лікарі, які називали побачене "пеклом" і зізнавалися, що таких страшних пошкоджень ніколи не бачили.

Медсестри навіть непритомніли. "Це поранені, що втратили очі, ноги, двом робимо травматичну ампутацію ніг. Є поранення живота. Говорити про прогнози важко, тому що більшість з них надійшли у непритомному стані, навіть не тримали тиск. Будемо сподіватися, що зможемо їх врятувати", - розповідав головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні Сергій Риженко.

Через деякий час деякі з експертів стверджували, що позиції українських військових під Зеленопіллям могли обстрілювати з російських систем залпового вогню "Торнадо-Г", а не з "Градів".

Під Зеленопіллям загинув заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, генерал-майор Ігор Момот.

Один з учасників тих подій, офіцер ЗСУ Дмитро Мерзлікін нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Нагороду йому вручив особисто президент України Петро Порошенко.

Низка нардепів-фронтовиків вважає масову загибель українських військових під Зеленопіллям провиною тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея, командувача сектором "Д" Петра Литвина і начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка.

За словами народного депутата Олега Ляшка, значна частина українських військових була на момент обстрілу без касок та бронежилетів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 805 | Додав: adminA | Теги: обстріл, сили АТО, рік тому, трагедія, безпосередньо з російського кордону, РСЗВ, Зеленопілля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]