Вт, 2024-03-19, 09:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:19
Сирію країни ЄС засуджують за збитий турецький літак, але нападати на неї не збираються
Інші останні Новини світу

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС в понеділок засудили знищення сирійськими ППО турецького літака, проте вони не збираються підтримувати військове втручання.

"Те, що сталося, потрібно розглянути дуже серйозно, але доводити справу до військового втручання ми не збираємося", - заявив глава нідерландського МЗС Урі Розенталь, передає "Інтерфакс-Україна".

Розв'язувати проблему мирним шляхом закликав також і міністр закордонних справ Німеччини Ґвідо Вестервелле. "Я вважаю важливим, щоб ми продовжували працювати над політичним рішенням. Деескалація зараз вкрай важлива", - сказав Вестервелле на зустрічі Ради ЄС із зовнішньої політики.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус зазначив, що в ЄС "найрішучішим чином" засудили знищення сирійськими силами ППО турецького військового літака "Цей літак не був озброєний, виконував рутинний політ і був збитий без попередження, що неприпустимо", - зазначив Фабіус.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон висловила "велику стурбованість" інцидентом, але порадила Туреччині проявити стриманість у своїй відповіді Сирії.

Крім того, Вестервелле та інші міністри вітали поведінку Анкари, яка "відреагувала дуже збалансовано".

Як очікується, у вівторок представник Туреччини проінформує колег по НАТО про те, що ж сталося з турецьким літаком. "Ймовірно, Рада НАТО обговорить ситуацію, але ніяких спеціальних рішень ухвалювати не буде", - повідомило у свою чергу джерело в НАТО, яке побажало залишитися неназваним.

Як повідомлялося, сили ППО Сирії в п'ятницю знищили літак турецьких ВПС над територіальними водами країни. Він впав у море за декілька кілометрів від узбережжя сирійської провінції Латакія. Обидва пілоти літака поки що вважаються зниклими безвісти. Влада Туреччини стверджує, що літак було збито в міжнародному повітряному просторі.

ЄС ухвалив вже 16-й пакет санкцій щодо Сирії

Черговий, 16-й за ліком пакет санкцій щодо Сирії схвалили сьогодні в Люксембурзі глави МЗС 27 країн Євросоюзу. Мова йде про внесення ще однієї фізичної особи та шести юридичних осіб Сирії до "чорного списку" ЄС. Тепер цей перелік налічує загалом 49 сирійських компаній і 129 сирійців. Їм заборонено в'їзд до ЄС, а їхні активи в Європі заморожено.

Нові санкції наберуть чинності з 26 червня після публікації в Офіційному віснику ЄС.

"Я глибоко стурбована ескалацією насильства в Сирії. Поки репресії тривають, ЄС буде і далі запроваджувати санкції проти режиму. Вони спрямовані на тих, хто відповідальний за насильство проти цивільного населення", - заявила глава дипломатії ЄС Кетрін Ештон. 17 червня набрало чинності рішення Ради ЄС із закордонних справ про запровадження ембарго на ввезення до Сирії предметів розкоші та окремих товарів подвійного призначення.

У Сирії вже більше року не припиняються антиурядові протести. Нині в Сирії триває збройне протистояння між противниками режиму Башара Асада і урядовими силами.

За останніми даними, жертвами конфлікту стали близько 15 тисяч осіб. У квітні спецпредставник ООН Кофі Аннан запропонував план мирного врегулювання ситуації в Сирії, проте обидві сторони визнають, що спроба вирішення конфлікту провалилася.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: збитий турецький літак, ЄС, Сирію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]