Ср, 2024-05-08, 22:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:52
"Скіфське золото" повернули в Україну
Інші останні Культурні новини

Йдеться про 565 предметів, серед яких античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, а також китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

Артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці “Крим: золото й таємниці Чорного моря” в Амстердамі, повернулися до України. "Скіфське золото" повернули після десяти років судових процесів в Нідерландах. Про це повідомляють у Національному музеї історії України.

Музей Алларда Пірсона передав експонати до Національного музею історії України, де вони зберігатимуться до деокупації Криму. Нині фахівці обстежують стан цих речей. Йдеться про 565 предметів, серед яких античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, а також китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

“Під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку докладемо максимум зусиль для їх збереження та задля того, щоб українці та гості змогли їх побачити”, – розповів генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Історія “скіфського золота”

На початку 2014 року колекцію “скіфського золота” з музею в Києві та чотирьох музеїв Криму відправили на виставку в Амстердамі. Вона мала проходити з лютого по серпень в археологічному музеї Алларда Пірсона. Однак після окупації Криму, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію – 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 мільйонів доларів.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права рф. Україна ж зі свого боку заявила, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 971 | Додав: admin | Теги: скіфське, золото, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]