Пт, 2024-03-29, 16:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:21
Спільно з трейдерами Яценюк доручив ДФС вжити заходів щодо детінізації ринку зерна
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Державній фіскальної службі спільно з операторами ринку зерна вжити заходів щодо його детінізації, передає Інтерфакс-Україна.

"З'явилися непоодинокі факти закупівлі зерна за готівку. Кажуть, що ціна навіть вища, ніж по безналу. Це або схема по легалізації відмитих грошей, або інша схема, можливо, з відшкодування ПДВ", - сказав він в ході засідання уряду в Києві в середу , 12 серпня.

У цьому зв'язку прем'єр віддав доручення ДФС вирішити цю проблему.

"Я доручаю Державній фіскальній службі разом з операторами ринку застосувати заходи щодо детінізації цього ринку і визначити, що відбувається на ринку зернових, чому такі великі обсяги необлікованої готівки потрапляють на ринок", - сказав Яценюк.

Прем'єр також доручив Мінагропроду разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, НБУ надати прогнозні обсяги надходжень іноземної валюти від експорту сільгосппродукції до кінця поточного року.

"Це дасть можливість і Нацбанку себе більш впевнено почувати, і нам буде зрозуміло, якою буде пропозиція (валюти – ред.) на ринку", - додав Яценюк.

За його словами, Мінагропрод повинен постійно відстежувати запаси зерна на внутрішніх складах, проводити наради з трейдерами по експортним можливостям.

Зазначимо, за даними Європейської бізнес асоціації, в Україні зараз здійснюється закупівля зерна групою невідомих осіб і компаній безпосередньо у сільгоспвиробників, розрахунки відбуваються готівкою в іноземній валюті. Таким чином, порушується валютне законодавство, не сплачуються податки, формується ринок нелегального зерна, створюються передумови для зловживань з відшкодуванням податку на додану вартість та неповерненням валютної виручки, оскільки подібні операції із зерном мають сенс тільки у разі подальшого експорту даного зерна за підробленими документами та переведенням валютної виручки в офшорні юрисдикції, тобто незаконного виведення капіталу з країни і відмивання грошей в особливо великих розмірах.

Європейська бізнес асоціація, Українська зернова асоціація звернулися до влади країни з проханням припинити незаконні дії на ринку зерна компаній-посередників, які здійснюють скупку зернових за готівку в іноземній валюті.

ДФС і зернотрейдери домовилися про взаємодію з виявлення схем нелегальних закупівель зерна.

Згідно з інформацією Всеукраїнської аграрної раді, без нормалізації ситуації на ринку зерна можливе подальше падіння цін на сільгоспкультури в Україні.

Як повідомлялося раніше, Міністерство аграрної політики та продовольства (Мінагропрод) прогнозує валовий збір зернових культур у країні в 2015 році на рівні 60 млн тонн, при цьому експорт зерна в наступному маркетинговому році (МР, липень 2015 року – червень 2016) може становити 34-37 млн тонн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: детінізація ринку зерна, дфс, Яценюк, трейдери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]