Сб, 2024-04-20, 15:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:48
Спірні острови Сенкаку купить японський уряд
Інші останні Новини світу
Уряд Японії в понеділок, 10 вересня, ухвалив рішення про те, що він викупить у приватного власника три острови Сенкаку (кит. Дяоюйдао), які є предметом довготривалої суперечки з Китаєм, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Під час зустрічі уряду сьогодні (у понеділок - ред.) ми прийшли до угоди про якнайшвидше придбання трьох островів Сенкаку", - повідомив журналістам генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фудзімура.

За його словами, у п'ятницю, 7 вересня, японський уряд досяг угоди з сім'єю, яка в Японії вважається власником цих островів.

"Ми підтвердили намір укласти угоду і підписати відповідний контракт", - зазначив Фудзімура.

За оцінками ЗМІ, сума операції становить 2,05 млрд єн (26 млн доларів США). Згідно з рішенням японського уряду, офіційним власником цих островів буде японська берегова охорона.

Тим часом голова КНР Ху Цзіньтао в ході неформальної короткої зустрічі з прем'єр-міністром Японії Йосіхіко Нодою у рамках саміту АТЕС наголосив:

"Останнім часом китайсько-японські відносини через островів Дяоюйдао серйозно загострилися. В питанні островів Китай послідовно займає чітку і ясну позицію. "Придбання" японською стороною островів хоч би в якому вигляді є незаконним, недійсним, це викличе рішучий протест з боку Китаю. Позиція Китаю в сфері захисту свого територіального суверенітету непохитна. Японська сторона повинна повною мірою усвідомлювати серйозність ситуації, не ухвалювати помилкових рішень, спільно з Китаєм зберігати сприятливу атмосферу для розвитку відносин між двома країнами".

Заява глави китайської держави опублікувало на своєму сайті МЗС КНР.

Раніше повідомлялося, що японський уряд вирішив найближчими днями підписати з приватними власниками островів Сенкаку (Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі офіційний контракт на придбання трьох з п'яти островів архіпелагу.

Спостерігачі звертають увагу, що рішення японського уряду про придбання островів ухвалено на тлі візиту в Пекін держсекретаря США Хілларі Клінтон. Територіальна суперечка між Китаєм і Японією стане для неї однією з тем у ході переговорів з китайською стороною.

Зазначимо, 15 липня посол Японії в Китаї Уєчіро Нива був відкликаний у Токіо для консультацій з приводу інциденту навколо спірних островів Сенкаку-Дяоюйтай в Східно-Китайському морі.

11 і 12 липня кілька китайських військових кораблів зайшли в акваторію островів Сенкаку (Дяоюйтай), після чого МЗС Японії висловило Китаю протест. На це МЗС Китаю відповіло, що острови є споконвічною китайською територією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: японський уряд, острови Сенкаку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]