Чт, 2024-04-18, 10:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:29
США здійснили "сланцеву революцію", ціна на 1 тис куб м газу знизилася до 70 доларів
Інші останні Новини світу

Тисяча кубометрів газу в США на минулому тижні коштувала близько 70 доларів, що є найнижчим рівнем за останні 10 років, повідомляє УНІАН з посиланням на польську Gazeta Wyborcza.

Видання зазначає, що для поляків газ, через практично монопольне постачання російського "Газпрому", коштує  всемеро дорожче.

Дешевий газ в США є результатом розвитку сфери видобутку сланцевого газу, і технологічний прорив тут настав у 2007 році.

"Через два роки ціни на газ в США почали падати. З американських сланців йде все більше газу - в січні 2012 року був встановлений черговий місячний рекорд видобутку цього палива", - відзначає GW.

За даними експертів, слова яких наводить газета, тисяча кубометрів газу може подешевшати в США навіть до 35 доларів, але в подальшому зросте до близько 110-140 доларів.

"За тисячу кубометрів російського газу платимо зараз понад 500 доларів. До того ж," Газпром "продає нам газ дорожче, ніж іншим державам в Західній Європі", - пише польська газета.

За її даними, Польща в 2012 році буде платити за російський газ на 25% більше, ніж становить середня ціна для країн Західної Європи.

Довідка

Польща, яка щорічно споживає близько 14,5 млрд кубометрів газу, в минулому році імпортувала майже 11 млрд кубометрів, понад 90% з якого державна компанія PGNIG придбала у "Газпрому".

"Газпром" останні понад 20 років залишається головним постачальником газу до Польщі.

Польща сподівається зменшити залежність від газових постачань з РФ переважно завдяки спорудженню на узбережжі Балтійського моря терміналу LNG і видобутку сланцевого газу, запаси якого польські експерти в березні 2012 року оцінили в майже 2 трлн кубометрів.

В кінці березня 2012 PGNiG, не зумівши домовитися про зниження ціни на російський газ, вирішила знизити відбір до мінімального передбаченого умовами контракту рівня, а решта газу закуповувати у альтернативних постачальників на спотовому ринку.

У 2011 році Польща закупила в Росії 10250000000 кубометрів газу приблизно по 420 доларів за тисячу кубометрів.

Як повідомлялося, наприкінці лютого цього року PGNiG подала позов проти ВАТ "Газпром" і OOO "Газпром експорт" в Стокгольмський арбітражний трибунал з приводу цін на газ.

PGNiG вимагає змінити цінові умови довгострокового контракту на поставку газу від 25 вересня 1996 р. між PGNiG і "Газпромом". Польська компанія не розкриває деталей позову, посилаючись на характер арбітражних процедур і положення про конфіденційність.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: сланцеву революцію, 70 доларів, США | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]