Сб, 2024-04-20, 03:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:06
Стане рейдовим хабом з річним обсягом понад 1 млн тонн Білгород-Дністровський порт – АМПУ
Інші останні Економічні новини

  Білгород-Дністровський морський торговий порт (Одеська область) стане рейдовим хабом з річним обсягом понад 1 млн тонн.

Як повідомили у прес-службі державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (АМПУ, офіс розташований в Одесі), в результаті аналізу, проведеного фахівцями адміністрації, особливостей та перспектив завантаження Білгород-Дністровського морського порту сформовано концепцію створення на базі порту хабу для рейдової перевалки вантажів.

Як відзначили в прес-службі, для цього проведено переговори з великою компанією-виробником і експортером сільськогосподарських культур щодо перевалки додаткових вантажопотоків через Білгород-Дністровський порт. Проект також передбачає залучення акваторій Іллічівського ("Чорноморська") та Одеського морських портів.

"АМПУ виступає координатором даного проекту, в якому беруть участь всі зацікавлені сторони. У ході реалізації проекту в Білгород-Дністровському порту буде створено додаткову рейдову якірну стоянку, а обсяг перевалки вантажів може перевищити 1 млн тонн на рік", - розповіли у відомстві.

У прес-службі наголосили, що завдяки цьому проекту, за невеликих фактичних глибин, Білгород-Дністровський порт зможе максимально використовувати свої конкурентні тарифні переваги і максимально задіяти причальний фронт. Буде збережено робочі місця та соціальні гарантії портовиків, а також збільшено надходження від портових зборів.

Відзначається, що компанія, зацікавлена у розвитку порту, має спеціалізовані баржі, адаптовані для географічних особливостей Білгород-Дністровського порту, і в даний момент веде активні переговори в частині організації логістичного ланцюга. Зокрема, на першому етапі вантажі компанії будуть доставлятися в даний порт із залізниці, перевалюватися потужностями одного з портових операторів, а далі баржами доставлятися на рейдові стоянки Одеського та Іллічівського морських портів. На другому етапі в ланцюжок буде включено рейдову якірну стоянку Білгород-Дністровського порту. Особливостями останнього завжди були незначні природні глибини (2,5 метра) і малі глибини на підводних відвалах, розташованих в Дністровському лимані вздовж бровок підхідного каналу.

"Також розташування каналу серед мілководного лиману призводить до його інтенсивної заношуваності як природним стоком річки Дністер, так і переміщенням ґрунтових мас донних відкладень внаслідок штормових явищ", - додали в прес-службі.

Тому перед фахівцями АМПУ стояло завдання забезпечити стабільну роботу і розвиток порту з урахуванням цих природних особливостей.

"Створення на базі порту рейдового хабу дасть змогу використовувати якірну стоянку не тільки для вантажів, що обробляються в Білгород-Дністровському порту, а й для вантажопотоків з інших портів Одеського та Миколаївського регіону", - наголосили в АМПУ.

30 листопада міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що Білгород-Дністровський морський торговий порт фактично перебуває на межі зупинки через зменшення глибин у гавані порту.

Довідка

Держпідприємство "Білгород-Дністровський морський торговий порт" призначене в основному для переробки генеральних і навалювальних вантажів, але може також перевалювати контейнери.

Площа порту – 50 га, з яких 21,57 га – намиті. У порту є дев‘ять причалів загальною довжиною 1100 метрів і глибиною біля причалів від 3,5 до 5,2 м. Порт здатний обробляти до 50 вагонів зерна на добу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 665 | Додав: adminA | Теги: АМПУ, Білгород-Дністровський порт, річний обсяг понад 1 млн тонн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]