Пт, 2024-03-29, 08:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:55
Стартував музичний проект до річниці з дня народження композитора Івасюка на його честь
Інші останні Культурні новини
З нагоди 64-ої річниці від дня народження всесвітньовідомого українського композитора та поета Володимира Івасюка стартував проект "Івасюк". Автори ідеї хочуть показати наскільки музика Івасюка актуальна, а головне універсальна для виконання у всіх стилях та жанрах. Проект вже встиг дати чотири концерти у Львові та нарешті завітав до столиці, передає Gazeta.ua.

Київська презентація відбувалася у форматі репетиції в одному з приміщень Малої Опери. В ній взяли участь Фома ( "Мандри"), Тарас Чубай ( "Плач Єремії"), Оксана Муха, Павло Табаков, Брати Капранови, Анжеліка Рудницька та інші.

Головною ідеєю поділився організатор проекту Андрій Сидор: "Ми вважаємо, що постать Івасюка настільки живе серед людей, що забутою просто не може бути. Ми хочемо показати "свіжого" Івасюка. Також унікальність проекту в тому, що він стає певною соціальною мережею, до якої можуть долучатися нові люди. Вже пройшли аншлагові заходи у Львові, тепер сподіваюсь на підтримку Києва".

Авторам проекту вдалося знайти унікальні відеокадри з особистого архіву родини Івасюка, котрі транслювалися протягом презентації на великому екрані. Тут Володимир спілкується, фотографує себе в дзеркалі, гуляє та жартує із своїми друзями.

"У Івасюка більше 100 пісень, тому ми збираємося продовжувати проект, бо матеріалу вистачить не на один виступ. Також ми враховуємо складність мелодій, тож всі вони потребують нової музичної обробки", -каже Андрій Сидор.

До слова один за одним виходять музиканти. Фома з гурту "Мандри" грає "Я піду в далекі гори" в авторській акустичній версії. Молода співачка Оксана Муха співає акапелла "Колискову для Оксаночки".

"Це пісня, яку Володимир Івасюк присвятив своїй сестрі, її треба відчути і уявити стан композитора в той момент", -говорить Оксана Муха.

Презентація продовжується словом від братів Капранових. "Якби ми ще в школі не почули Івасюка, ми би не були українцями. Він сформував нас, бо у нас на Півдні з українською так собі. Івасюк і був для нас Україною".

Про хорову частину музичної програми розповів Павло Табаков: " Ми вже виступали у Львові з хором "Трембіта" та оркестром, і повірте, Івасюк звучить дивовижно у такій версії. Кілька років тому, я сам хотів зробити проект про Івасюка, але чомусь він у мене трохи "підвис". Тепер співатиму одну з пісень, яку записав для своєї ідеї "Пшениця шумить як Дунай".

Родзинкою репетиції став виступ Тараса Чубая, який пожвавив аудиторію піснями "Червона Рута" , "Я піду в далекі гори".

"Для мене Івасюк-це моє дитинство. Коли я робив у 2002 свій проект "Наш Івасюк", то я навпаки хотів вивести Івасюка з ряду попси. Я хотів, аби він належно опинився у більш філософському і глибокому вимірі".

Організатори проекту також зауважили, що для них є великим плюсом участь молодих виконавців у проекті.

"Івасюк колись сформував мене, а тепер ідея звернутись до нього з'явилася знову, а це вкотре підтверджує силу Володимира і його текстів. Я, наприклад, став за сьогодні фанатом Оксани Мухи і в котре переконуюсь, що Івасюк робить для нас нові і нові відкриття",-- говорить Тарас Чубай.

Нагадаємо, що проект відбудеться 24 травня в приміщенні палацу "Україна", у ньому візьмуть участь капела "Трембіта", "Піккардійська терція", "Плач Єремії", Павло Табаков, Оксана Муха та інші.

Після похорону Івасюка на його творчість було неофіційно накладено заборону. Влада висунула одну версію – Володимир покінчив життя самогубством, але батьки митця у це не вірили. І лише напередодні 60-річчя Генпрокуратура України поновила розслідування справи вбивства Володимира Івасюка.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: річниця, музичний проект на його честь, композитора Івасюка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]