Чт, 2024-04-25, 06:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:45
Суворий до опозиції письменник Шкляр - вона "жирує" і забула про відповідальність
Інші останні Політичні новини
Письменник Василь Шкляр в інтерв'ю "Главкому" розповів, що перш ніж іти на вибори, він виношував ідею і механізми морального самоочищення власне самої опозиції.

"Сьогодні найперший союзник влади - це розчарування, яке охопило суспільство, безнадійність, апатія. Чому не можна вивести людей на вулицю? Бо нема за ким іти. Бо наша опозиція у своїй більшості також жирує на очах у зубожілого товариства. Багатьом політикам дуже затишно і комфортно саме в опозиції. Вони отримують ті ж гроші, ті ж пільги, блага, що і провладні депутати, але при цьому ні за що не відповідають. Створюється враження, що багатьом з них навіть краще в опозиції, бо якщо їм дати владу, то вони не знатимуть, що з нею робити", - вважає письменник.

"Тому починати в парламенті треба з відмови від надмірної зарплати, від усіх пільг, від квартир (відпрацював - здай ключ, і до побачення), від ганебних оздоровчих, від усього того, про що ми навіть не здогадуємося. Сьогодні точно ніхто не може сказати, скільки всього врешті отримує депутат. Але якби хтось запропонував усе це урізати, то відразу почуємо крик: "Популізм!", - упевнений Шкляр.

"Суспільство можна надихнути насамперед власним прикладом. Якби депутати, хоч якась невеличка міцна когорта, почали з цього, з позбавлення себе надмірних, часто алогічних благ, і люди відчули, що їхні обранці прийшли до парламенту для жертовної праці, вони готові лягти кістьми за ідею, тоді б ми точно побачили, на що здатний народ. На що здатні ці люди, яких псевдоеліта давно називає простими. На те, щоб закликати людей до громадянського спротиву, треба мати моральне право, а не значок на лацкані", - заявив письменник.

Як повідомлялося, на початку серпня український письменник, автор популярного роману "Чорний ворон", Василь Шкляр балотувався кандидатом у народні депутати від партії "Українська платформа "Собор". 4 серпня партія представила свою виборчу п'ятірку. Її очолили відомі українські письменники, видавці Віталій і Дмитро Капранови. Крім них до "Собору" увійшли екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, політолог Олександр Палій, кобзар Тарас Компаніченко. 13 жовтня партія відкликала кандидатів у депутати Верховної Ради через недостатнє фінансування та відсутність доступу до агітації в телеефірі.

Ключова ідея партії "Української платформи "Собор" - інтелектуальна і моральна опозиція національно-демократичних сил.

Нагадаємо, у березні 2011 року Шкляр відмовився від присудженої йому за роман "Чорний ворон" Шевченківської премії з політичних та морально-етичних міркувань.

Довідка

Роман "Залишенець. Чорний Ворон" відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії - боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуно-московської влади в 1920-х роках.

Головний герой роману - холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон - воює проти більшовиків, які окупували Україну і встановлюють у ній свій лад.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1089 | Додав: adminA | Теги: відповідальність, письменник Шкляр, опозиції, жирує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]