Пт, 2024-03-29, 01:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:31
Святкують старий Новий рік українці
Інші останні Культурні новини

В Україні 13 січня святкують старий Новий рік, або Меланку, а 14 січня - святителя Василя, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У Щедрий вечір щедрувальники вітають господарів дому обрядовими піснями. Потрібно задобрити гостей, і тоді рік буде багатим.

За давньою традицією, новорічні обходи щедрувальників, як і різдвяних колядників, відбувалися після заходу сонця, коли володарює всяка нечиста сила.

Завершивши ритуальний обхід, щедрувальники вранці йшли на роздоріжжя палити "Діда", або "Дідуха" - снопи соломи, що стояли на покуті від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття, що, згідно з віруваннями, мало очистити від спілкування з нечистою силою.

На Меланку ходять і групи юнаків, що називається "водити Меланку". Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками: один із них зазвичай переодягнений у жіноче вбрання, його й називають Меланкою.

На світанку наступного дня йдуть посівати зерном: спочатку до хрещених батьків та інших родичів і близьких, а далі всім селом, щоб нікого не залишити без уваги. Зайшовши до будинку, посівальник сіє зерном і вітає всіх із Новим роком.

Зі щедрою кутею пов'язано багато побутових обрядів, наприклад, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли одні до одних миритися, аби "Новий рік зустріти в мирі та злагоді".

Зазначимо, що святки, які розпочинаються у переддень Різдва, традиційно вважаються найкращим часом для ворожінь. - з 7 по 19 січня, а особливо у "віщі" дні - Василів вечір (13 січня, Василя й Меланки) і водохресний Святвечір (18 січня). Ворожать на врожай і погоду, на смерть чи народження дитини, на багатство чи бідність, але завжди на першому місці стоїть ворожіння молодих дівчат на судженого і заміжжя.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1371 | Додав: adminA | Теги: Святкування старого Нового року в У | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]