Чт, 2024-04-18, 02:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:12
"Святу Варвару" представили у музеї Ханенків
Інші останні Культурні новини

свята варвара картина 15 червня у Національному художньому музеї Богдан та Варвари Ханенків відбулося урочиста презентація картини "Свята Варвара", подарованої шведським вченим Торе Хальстремом.

На урочистому відкритті були присутні Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступниця Міністра з Євроінтеграції Світлана Фоменко, директорка музею Ханенків Катерина Чуєва та заступниця директора з наукової роботи та куратора європейської колекції музею Олена Живкова.

Нагадаємо, що Професор Сальгренської медичної академії Гетеборгзького університету Торе Хальстрем ще у 1994 році придбав картину на відомому європейському аукціоні «Буковскіс», однак нещодавно вирішив подарувати її в дар Україні, тому що саме в Києві у Володимирському Соборі міститься частинка мощей Святої Варвари.

Картина датується XVIII сторіччям та належить пензлю невідомого іспанського майстра. Як зазначила у своїй промові директорка Катерина Чуєва, зараз мистецтвознавцями висувається декілька версій щодо історії створення цього мистецького шедевру. Зокрема, що ікона могла бути створена на замовлення священнослужителів для церкви або ж для якоїсь заможної родини, яка замовила полотно художнику для захисту рідних від раптової смерті або зцілення від хвороби…

Цікавим фактом є також, що в експозиції музею представлені роботи іспанських художників різних часів, починаючи з XV сторіччя, однак жодної роботи митців періоду XVIII сторіччя у експозиції нема. Тому, колектив музею висловив вдячність шведському меценатові за важливе доповнення колекції.

Також мистецтвознавиця наголосила, що картина є яскравою та наративною. Вона має деякі спільні риси з українськими народними іконами з музейних фондів, тому є прекрасним продовженням колекції створеної подружжям Ханенків.

У своїй промові Олександр Ткаченко також подякував шведському меценату за щедрий та символічний для нашої держави дар. Пан міністр також закликав сучасних українських колекціонерів взяти за приклад родину Богдана та Варвари Ханенків, які свого часу подарували колекцію киянам, щоб вони могли познайомитися із світовими шедеврами живопису та також виставляти свої колекції живопису на огляд киянам.

Вивченням твору вже почали займатися дослідники з європейського живопису, а найближчим часом планується зробити відкритий вебінар з самим Торе Хальстремом.

З 16 червня відвідувачі музею зможуть побачити картину в експозиції Іспанської зали музею.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 714 | Додав: admin | Теги: Ханенко, музей, Картина, Свята Варвара | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]