Сб, 2024-04-27, 01:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:36
Тарифи на електроенергію з 1 серпня зростуть: кому і скільки доведеться платити
Інші останні Економічні новини

З 1 серпня в Україні можуть змінитися ціни на е/е.

Як з 1 серпня можуть змінитися тарифи на електроенергію і яку суму в платіжці варто готуватися бачити споживачам.

З 1 серпня цього року в Україні перестане діяти єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів в розмірі 1,68 грн / кВт-год. Споживачів можуть розділити на чотири групи і встановити їм тарифи в залежності від кількості спожитої електрики.

Чому відбудеться підвищення

З 1 серпня українцям варто очікувати підвищення тарифів на електроенергію, оскільки Міністерство енергетики розраховує запустити нову модель спеціальних зобов’язань (ПСО) на ринку е/е для населення.

Спочатку підвищення тарифів планувалося з 1 липня, проте в Міненерго вирішили відкласти його до останнього місяця літа. Зараз в Міненерго опрацьовують варіанти зміни тарифів спільно з регулятором у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) і учасниками ринку.

Коли стануть відомі нові тарифи

Нову модель спеціальних зобов’язань (ПСО) на оптовому ринку електричної енергії, яка, в тому числі регулює тарифи для населення, Міненерго планує представити найближчим часом.

Які тарифи розглядають в Міненерго

У міністерстві не уточнили, які тарифи на е / е зараз розглядаються. Раніше мова йшла про можливе розділення споживачів на чотири категорії в залежності від обсягів споживання:

  • до 100 кВт-год;
  • від 100 до 300 кВт-год;
  • від 300 до 500 кВт-год;
  • від 500 кВт-год і більше.

Хто буде платити менше за всіх

За словами міністра енергетики Германа Галущенко, домогосподарства, які щомісяця споживають менше ніж 100 кВт-година продовжать платити за електроенергію за чинними тарифами. Таким чином, плановане підвищення тарифів не торкнеться приблизно 40% побутових споживачів (16 млн домогосподарств).

Підвищення цін на електроенергію для населення неминуче — керівник енергорегулятора

Хто буде платити більше за всіх

Збільшення суми в платіжках варто очікувати домогосподарствам, які щомісяця споживають понад 100 кВт-год. Поки Міненерго і енергетичний регулятор не озвучили розцінки для споживачів, проте раніше повідомлялося, що максимальний тариф може скласти від 3 до 3,5 грн / кВт-год. За цим тарифом за електроенергію будуть платити домогосподарства, які використовують від 500 кВт-год на місяць.

Як буде відрізнятися ціна по регіонах

Також в Міненерго розповіли, як будуть відрізнятися тарифи по регіонах з 1 серпня. Так, у Київській та Дніпропетровській областях ціна за кіловат буде перебувати в діапазоні від 2,60 до 2,96 грн, а в Івано-Франківській області та на Луганщині - від 3,70 до 4 грн / кВт-год.

Чи можуть тарифи залишитися незмінними

Як повідомляє колишній директор Енергоринку Юрій Саква, в Кабміні можуть перенести підвищення тарифів на електроенергію з 1 серпня на 1 вересня.

ПО словами експерта, рішення про продовження спеціальних зобов’язань (ПСО), завдяки яким утримується діючий тариф на електроенергію, можуть прийняти на найближчому засіданні уряду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 602 | Додав: adminA | Теги: 1 серпня, тарифи, кому і скільки, електроенергія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]