Чт, 2024-03-28, 17:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
"Тепер Україна повинна звільнити Тимошенко - Європа готова до угоди "- Corriere della Sera
Інші останні Іноземна преса про Україну
У листопаді, як планується, буде підписано Угода про асоціацію між ЄС і Україною, але спершу Київ мусить виконати одну з висунутих умов: звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, пише Стефано Монтефорі в статті, опублікованій в газеті Corriere della Sera.

"Брюссель чи Москва. Україна, що опинилася між Заходом і Росією, має вирішити, підписувати їй Угоду про асоціацію з ЄС з нагоди саміту у Вільнюсі (28-29 листопада) чи вступити в Митний союз (Росія, Бєларусь і Казахстан), який російський президент Путін сприймає як зародок майбутнього пострадянського Євразійського союзу. Українці начебто вже ухвалили рішення на користь Заходу, але Європа ставить свої умови. Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський за дорученням Європарламенту займається моніторингом успіхів, досягнутих Києвом, насамперед з питання про екс-прем'єра Юлію Тимошенко, засуджену на сім років ув'язнення за вироком, який багато хто називає політичним", - пише видання.

"Київ домігся багатьох успіхів, - каже Кваснєвський, - у тому, що стосується трьох умов, поставлених нами, європейцями: реформа судової системи, виборчого законодавства та заходи, спрямовані проти вибіркового правосуддя. Останній пункт є вирішальним і стосується, по суті, звільнення Юлії Тимошенко".

"Президентське помилування є політично складним рішенням, але технічно - простим, щоб закрити це питання. Якщо президент помилує Тимошенко , успіх саміту буде досить імовірним. Але це не єдиний спосіб", - стверджує Кваснєвський.

Можливе і звільнення за медичними показаннями: "У пані Тимошенко проблеми зі спиною, їй необхідно високоякісне лікування за кордоном. Сьогодні вона перебуває в тюремній лікарні, і довгий час за її станом спостерігає група німецьких лікарів. Було б природним продовжити лікування в Берліні. Вона погодилася з таким рішенням. Тепер ми чекаємо рішення українського уряду", - зазначає екс-президент Польщі.

Якщо буде врегульовано питання з Тимошенко, Україна зуміє остаточно позбутися російського впливу: "Так. В останні роки українці показали, що воліють Європу Росії, і митна війна Москви проти Києва в серпні цього року ще більше підштовхнула українців до нас. Росія хотіла принизити Україну, а це неприйнятно", - зазначив Кваснєвський.

Чи готова Європа прийняти Україну? "Увага, ми говоримо не про подальше розширення, а лише про договір про асоціацію. Через 15 років ми подивимося. Я сподіваюся, криза євро вже буде подолана, і якщо Україна захоче стати частиною Євросоюзу, то чому б і ні?" - каже Олександр Кваснєвський.

"Я не думаю, що Угода про асоціацію між Україною та Європою сильно нашкодить нашим відносинам з Москвою. По суті, мова йде про бізнес: у них є газ, у нас - гроші, щоб його купувати", - упевнений колишній президент Польщі.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: угоди, україна, Corriere della Sera. Європа, звільнити Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]