Чт, 2024-03-28, 11:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:34
Термін очікування покупки валюти на міжбанку Нацбанк скоротив з двох до одного дня
Інші останні Економічні новини

Національний банк України в рамках поступового ослаблення тимчасових антикризових заходів, запроваджених в 2014-2015 рр, скоротив на день термін депонування уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів.

"Досі банки мали можливість купувати валюту для клієнтів не раніше третього операційного дня (режим Т + 2). Тепер здійснити таку покупку можна буде, починаючи з наступного операційного дня (режим Т + 1) після попереднього депонування гривні", - йдеться в повідомленні НБУ на його сайті в зв'язку з прийняттям в середу 25 травня постанови №332 з правками до постанови №140 від 3 березня 2016 року передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, зміни набувають чинності з 1 червня 2016 року.

Регулятор вказує, що як і раніше проведення таких операцій вимагає його підтвердження для запобігання непродуктивному відпливу капіталу. "Але якщо досі терміни перевірки контрактів і терміни попереднього депонування гривні збігалися, то тепер вони можуть відрізнятися", - зазначає НБУ.

Центробанк пояснює, що здійснити покупку валюти можна буде на другий день після надання йому інформації для підтвердження операції (режим Т + 2), але клієнти додатково матимуть дві можливості. Перша - перерахувати кошти в гривні на окремий рахунок за день до підтвердження НБУ і провести покупку в день підтвердження від НБУ. Друга - перерахувати кошти на окремий рахунок за день до дати покупки валюти після отримання підтвердження Нацбанку, що діє протягом 30 днів.

У той же час уповноважені банки повинні будуть надавати НБУ інформацію щодо загального обсягу гривні, задепонованого для майбутньої покупки валюти за допомогою засобів Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ. Така інформація повинна подаватися в той же час, що й інформація про загальний обсяг обов'язкового продажу, запланованому на наступний робочий день - до 18:15 поточного дня.

"Такий крок спростить процедуру купівлі іноземної валюти та сприятиме збільшенню обсягу оборотних коштів бізнесу, доступних для фінансування поточної діяльності. В той же час це збереже можливості Національного банку щодо прогнозування попиту і пропозиції іноземної валюти та попередження надмірних коливань обмінного курсу гривні, які виникають в внаслідок тимчасових дисбалансів на валютному ринку", - зазначає регулятор.

Як повідомлялося, Національний банк анонсував подальше пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку після відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, в тому числі заявив про плани скасувати заборону на репатріацію дивідендів за результатами оцінки їх обсягів.

Наразі на ринку продовжує діяти низка обмежень для громадян і бізнесу. Зокрема, діє ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати в 500 тис. грн у гривні та в еквіваленті 50 тис. грн у валюті на одного клієнта на добу, ліміт покупки готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тис. грн на день, обов'язковий продаж 75% валютної виручки та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам, заборона повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам, зобов'язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти понад еквівалента 50 тис. доларів США.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 765 | Додав: adminA | Теги: термін очікування покупки валюти, міжбанк, Нацбанк, Один день | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]