Вт, 2024-04-16, 09:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
Торгпред України - пакет відповідних торгових санкцій щодо РФ у процесі узгодження
Інші останні Економічні новини

Запропонований Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пакет відповідних дзеркальних заходів на запроваджені Російською Федерацією нові торгові й транзитні обмеження проходить узгодження в уряді, повідомила заступник міністра - торговий представник України Наталія Микольська.

"Ми в уряді вважаємо, що зазначені додаткові обмеження, запроваджені Російською Федерацією є проявом торгової агресії по відношенню до України. Вони є однозначно таким, що суперечать зобов'язанням Російської Федерації в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) і договору про зону вільної торгівлі", - наголосила вона на прес-конференції в Києві в понеділок, 4 липня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відповідний пакет рішень наразі в нас проходить остаточне узгодження... Ці дії повинні бути фактично адекватними тій шкоді, що заподіюється економіці України", - зазначила заступник міністра.

За її словами, йдеться не тільки про втрату українського експорту товарів до Казахстану і Киргизстану, а й про втрату українськими перевізниками можливості надавати послуги з доставки товарів до цих країн. Заступник міністра також повідомила, що близько 98% поставок українського експорту в Казахстан здійснюється сухопутним шляхом - транзит через Росію оцінюється в 682 млн дол, у Киргизстан - 93,9% і 70 млн дол відповідно.

"Йдеться про приблизно 90% нашого експорту в ці країни", - наголосила Микольска.

Торгпред повідомила, що наразі українські транзитні вантажі поки що вільно перетинають російсько-український і російсько-бєларуський кордон.

Вона висловила побоювання, що ситуація може погіршитися як безпосередньо на пунктах перетину кордонів, так і на території Росії, за якою вже рухаються українські вантажі, коли нові російські обмеження почнуть впроваджуватися.

"Українські товари станом на 16 годину сьогодні спокійно поки перетинають українсько-російський кордон і бєларуський кордон. Ми це пов'язуємо з тим, що пунктам митного пропуску поки не був офіційно доведений указ президента (Росії – ред.)", - сказала вона.

Микольська також додала, що Україна має намір ініціювати спор у СОТ із метою домогтися скасування запроваджених РФ транзитних обмежень.

Як повідомлялося, російське ембарго діє для українських товарів з 1 січня 2016 року. У відповідь уряд України на початку цього року затвердив торгові контрзаходи і заборонив постачання російських продуктів харчування, а також низки інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українського експорту.

Крім того президент РФ Володимир Путін 1 січня 2016 року видав указ, що встановлює, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через територію РФ здійснюються тільки з території Бєларусі із застосуванням пломб на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС і за наявності у водіїв облікових талонів.

Потім 29 червня російський президент продовжив до кінця 2017 року дію продовольчого ембарго щодо держав, які запровадили санкції проти Росії, а МЕРТ України у відповідь на це запропонувало дзеркально продовжити дію українських контрсанкцій на такий самий період часу.

Крім того 3 липня був оприлюднений указ Путіна від 1 липня, який посилює норми указ від 1 січня 2016 року про транзитні обмеження. Тепер вони поширюються й на транзит до Киргизької Республіки, а також вводиться повна заборона транзиту товарів "під ембарго". Тому МЕРТ допускає зупинку транзиту товарів з України через територію РФ.

Уряд України від 4 липня заявило про намір негайно запровадити відповідні заходи для посилення торгової війни РФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 810 | Додав: adminA | Теги: торгпред України, РФ, пакет торгових санкцій, Узгодження | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]