Ср, 2024-04-24, 14:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:05
Транзитний центр "Манас" не буде задіяний в разі війни з Іраном - посол США в Киргизстані
Інші останні Новини світу

Американський транзитний центр в киргизькому аеропорту "Манас" не може бути задіяний у разі можливої ​​військової операції США проти Ірану, стверджує посол США в КиргизстаніПамела Спратлен, повідомляє Інтерфакс.

"Транзитний центр в міжнародному аеропорту" Манас "виконує одну єдину місію і полягає вона в тому, щоб підтримувати процес стабілізації в Афганістані і не допустити там з'являються притулків екстремістів. Це його призначення. І заяви про якісь інші місії, як про це заявив мій колега з Москви посол Майкл Макфолл, будь-які інші повідомлення про інші місії не відповідають дійсності", - підкреслила Спратлен в інтерв'ю турецькому телеканалу TRT, стенограма якого опублікована в п'ятницю, 9 березня, на сайті місцевого інформаційного агентства Акіpress.

За її словами, США готові вести переговори з керівництвом Киргизстану про продовження термінів перебування в республіці Центру транзитних перевезень (ЦТП) в аеропорту "Манас" після 2014 року.

"Ми не можемо спекулювати щодо майбутнього (Центру), це дуже і дуже серйозне питання, і ми готові до обговорень з нашими киргизькими партнерами про майбутнє ЦТП після закінчення терміну існуючого договору в 2014 році", - сказала Спратлен.

Посол вважає, що при обговоренні долі ЦТП не варто випереджати події, і США сподіваються "на тверезе обговорення з урядом Киргизстану майбутнього Транзитного центру і, природно, ми будемо враховувати саму ситуацію в Афганістані".

"Ситуація в Афганістані - це величезний виклик, але міжнародні партнери кожен день працюють над тим, щоб допомогти цій країні зміцнити свої сили безпеки і допомогти політичній еліті в ухваленні рішення щодо примирення. І оскільки ситуація там нестійка, ми вважаємо, що для всіх партнерів, залучених у справу зі встановлення безпеки в регіоні, важливим є бути гнучким щодо майбутніх кроків", - сказала посол.

Вона зазначила, що ЦТП в "Манасі" грає важливу військову роль, так як "майже 100% військових сил пересуваються в напрямку Афганістану і назад".

"Центр також дуже важливий для повітряних дозаправок під час операцій в Афганістані, що проводяться для захисту простору і гарантії того, що терористи не зможуть використовувати його як безпечну гавань", - додала Спратлен.

Раніше президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв виступив з категоричною заявою, що американський центр транзитних перевезень в аеропорту "Манас" не може бути задіяний у разі операції проти Ірану.

Він також заявив, що орендований США ЦТП "Манас", згідно з контрактом, має право на існування до 2014 року.

"База в Киргизстані не повинна використовуватися проти Ірану. Тому ми і говоримо про те, що після 2014 року в аеропорту "Манас", цивільному аеропорту, не повинно бути більше іноземних військовослужбовців, тобто будь-якої бази", - підкреслив глава республіки.

У 2009 році влада Киргизстана, отримала фінансову допомогу від Росії, заявила про остаточне виведення американських військових з республіки. Проте згодом було ухвалене рішення про перепрофілювання авіабази в Центр транзитних перевезень (ЦТП) Пентагону.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: посол США, Манас, Киргизстан, війна, Іран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]