Вт, 2024-04-23, 08:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:40
Триває виставка картин геніального Івана Марчука у "Мистецькому Арсеналі". ФОТО
Інші останні Культурні новини

У київському "Мистецькому Арсеналі" до 31 січня проходитиме ретроспективна виставка українського художника Івана Марчука "Генотип вольності". В експозиції представили близько 150 робіт з семи творчих циклів художника: "Голос моєї душі", "Пейзаж", "Біла планета 1", "Біла планета 2", "Натюрморт", "Нові експресії" та "Погляд у Безмежність".

"Бути вільним і обмеженим - різні речі. Навіть коли мене обмежують, я все одно лишаюся вільним. Знаю, що мене кудись не випускають, десь не приймають або ж не нагороджують чи не виставляють. Однак я лишаюся вільним", - каже Марчук DT.ua.

"Майже 20 років я був за бортом. Нібито я є, але мене нібито й нема. Знаєте, я й сьогодні перебуваю в певному "гетто". Насамперед це стосується моїх виставок, транспортування картин за межі України. За останні два роки зробив 8 виставок - у Литві, Німеччині, Польщі. Але ви навіть не уявляєте, з якими страшними боями це вивозилося і ввозилося назад, в Україну. Взагалі, я дуже важко жив. Можливо, тому, що постійно воюю за справедливість. І в цій боротьбі - критерій життя", - каже художник.

Іван Марчук – засновник нового стилю у мистецтві – "пльонтанізму". Радянська влада не визнавала робіт художника. 1989 року Марчук емігрував до Австралії, пізніше жив у Канаді та США. У вересні 2001 року повернувся в Україну.

Усього доробок художника налічує 11 творчих циклів та понад 5 тисяч картин. Іван Марчук є лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка та членом Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Британська газета The Daily Telegraph назвала художника одним зі ста геніїв людства. 2004 року в Києві заклали музей Івана Марчука, який досі не збудований.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 773 | Додав: adminA | Теги: виставка картин, Іван Марчук, Мистецький Арсенал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]