Чт, 2024-04-25, 19:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
У Болграді могли підпалити умисно собор
Інші останні Культурні новини

За фактом пожежі, яка напередодні вирувала в Болградському Спасо-Преображенському соборі міліція порушила кримінальну справу. Також з'явилася версія навмисного підпалу храму зловмисниками. Про це розповів меценат Ігор Плохой, на кошти якого проводили реставрацію.

"Те, що є підозра на підпал – йшла мова з самого початку, як тільки еменесники Болградського району зайшли у храм. Говорилося про те, що загоряння було в двох місцях, до того ж заздрісники могли вчинити не по-людські", - наголосив він, повідомляє ТСН.

"Жоден освітлювальний прилад не горів, ніяких сторонніх звуків у храмі не було. Тому говорити про те, що була включена "дуйка", ми не маємо жодних підстав. По друге вони не були знайдені. Сьогодні експертиза не знайшла ні один опалювальний прилад в зоні падіння купола", - додав Плохой.

Він також наголосив, що настоятель собору запевнив, що напередодні сам зачиняв храм і пересвідчився, що всі електроприлади були вимкнені. "До того ж, свідки бачили, що палав не лише сам купол - вогонь виривався і з-під даху центрального входу".

Водночас, в Одеській єпархії повідомили, що все церковне начиння та ікони, на щастя вдалося врятувати. А сам храм почали відбудовувати. Храм накриють тимчасовим дахом, щоб захистити від дощу і снігу. Відтак відновлюватимуть купол та укріплюватимуть стіни. Проте планують робити це вже навесні.

Зазначимо, вогонь знищив півтисячі квадратних метрів головної культової споруди етнічних болгар України. Гасили полум'я майже весь четвер, а окремі осередки займання і в п'ятницю. На часі експерти підраховують збитки та намагаються знайти причини. Попередню версію про те, що під дахом працювали будівельники і залишили увімкнений обігрівач, який і призвів до пожежі, зараз вже не розглядають.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1266 | Додав: adminA | Теги: У Болграді підпалиЛи собор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]