Чт, 2024-04-18, 22:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
У Донеччину "за минулий рік закачали" чимало державних грошей, які пішли в нікуди
Інші останні Новини з регіонів України
Сума вливань у Донецьку область у 2012 році виявилася рекордно високою, причому такою, що регіон вийшов у лідери за обсягами поглинання бюджетних коштів. Про це в ZN.UA написав оглядач Євген Шибалов.

Гроші стікалися в область кількома шляхами. По-перше, за програмою підготовки до Євро-2012 (вокзали, "Хюндаї", аеропорти тощо).

По-друге, в рамках передвиборчого "добрива" політичної ниви, на якій передбачалося зібрати рясний мажоритарний урожай. Нове покоління вітчизняної політики на кшталт Азарова-молодшого обійшлося в 829,7 млн грн - абсолютний рекорд по країні.

Нарешті, третьою за масштабами статтею витрат стали "пілотні" реформи, оскільки саме на Донеччині владна команда вирішила ставити експерименти і відкатувати різні варіанти адміністративних та організаційних перетворень.

У цілому регіон, як випливає з затвердженого обласною радою звіту, свою програму соціально-економічного розвитку профінансував на 64%, але навіть такий недовиконаний показник у грошовому вираженні безпрецедентно високий - 27,3 млрд грн (включаючи виплати з централізованих держпрограм), з яких 17,5 млрд - кошти державного бюджету.

Для порівняння - в поточному 2013 р. загальний бюджет програми соцекономрозвитку становитиме всього 18,3 млрд грн, і внесок держави дорівнюватиме лише 2,4 млрд грн.

Небачена щедрість держави повинна стимулювати якісний стрибок у всіх цих і багатьох інших напрямах, проте цього не сталося. Ба більше, навіть став відчутним регрес, що геть дивно.

Так, гігантські бюджетні вливання, які нібито призначалися для розв'язання актуальних проблем регіону, головну оминули. Наприклад, базовою проблемою Донбасу було й залишається водопостачання. Воду доставляють за сотні кілометрів по каналу Сіверський Донець — Донбас, але в мережах при транспортуванні втрачається... 50,3% води. Це частково включено в відпускні ціни, тобто впливає і на гаманець кожної родини, і на бюджети корпорацій, міст, підприємств. І, зрозуміло, тягне за собою відповідні зміни цін на інші комунальні послуги - опалення і квартплату. Питома вага зношених мереж також стабільно зростає: за останні чотири роки кількість трубопроводів, стан яких характеризується як аварійний, зросла з 46% до тих-таки 50%.

Екологічна ситуація не покращилася ні на йоту. Донецька область повною мірою зберегла своє сумнівне лідерство в списку найбрудніших регіонів України: крім відсотків ВВП і експортної валютної виручки Донбас постачає країні чверть усіх шкідливих викидів. Так, шкідливі викиди в атмосферу з 2009 р. безперервно зростають і за останніми даними сягнули 65,3 т/кв км, що, як самокритично визнає обласна рада в своїх документах, "в 5,7 раза вище, ніж у середньому по Україні, та істотно вище, ніж в інших промислово розвинених регіонах країни".

При цьому і система охорони здоров'я, яка перебуває в стадії перманентного реформування, не може зі стовідсотковою надійністю гарантувати допомогу в разі потреби.

Хоча б тому, що спеціалізовані послуги стають все більш незручними в частині доступу. Торік з метою "оптимізації" було закрито 21 лікувальну установу і 19 - амбулаторно-поліклінічних. Загальна кількість місць у стаціонарах скоротилося на 832 одиниці. З іншого боку, відкрито 72 пункти первинної допомоги, а підрозділи "швидкої" отримали кілька десятків нових машин.

Це вже до сплеску дитячої смертності: на кожну тисячу новонароджених припадає 12,2 смертельного результату, і за минулий рік цей сумний показник збільшився на 7%.

Рівень захворюваності соціально небезпечними хворобами, тобто туберкульозом і СНІДом, залишається високим. Забезпечення лікарень ліками і новим обладнанням істотних поліпшень не зазнало.

Ще в донецьких лікарнях виникли перебої з харчуванням пацієнтів, що перебувають на стаціонарному лікуванні. Постачання продуктів для хворих обіцяють відновити після 20 березня.

Можливо, потоки бюджетних коштів через систему держзамовлень потрапили на місцеві підприємства, пожвавили економіку і обернулися вкладом у модернізацію виробництва?

Теж ні. Минулий рік, за попередніми даними, було завершено зі збитками в 3 млрд грн, падінням обсягу реалізації на 23,5 млрд грн, а виробництво скоротилося на 5,4%. Це побічно підтверджується і падінням обсягів вантажоперевезень, і зменшенням зовнішнього торговельного обороту підприємств регіону.

Остаточно розвіює ілюзію щодо цього той факт, що податкові збори в 2013 р. заплановано практично на рівні минулого року - 27,68 млрд грн проти 27,61 млрд грн, тобто, навіть фіскальне відомство, тверезо оцінюючи ситуацію, прориву не очікує.

Тимчасом зношення основних засобів усе збільшується, і досягло 67,1% (для порівняння: у 2008 р. - 54,5%). Прямого чи опосередкованого впливу на тяжке становище місцевої промисловості гроші не здійснили.

Раніше українські ЗМІ вже писали про те, що Донбас отримує з державного бюджету майже вдвічі більше коштів, аніж відраховує. Так, у 2012 році звідти до скарбниці надійшло 8,4 млрд грн, а дотацій вирівнювання було отримано 7,9 млрд грн. У той самий час для Донбасу ці цифри становлять відповідно понад 21 мільярд гривень і 4,6 мільярди.

Однак, попри різні розміри дотацій вирівнювання, відпливу грошей із Донбасу в решту регіонів немає.

Зазначимо, що у листопаді агентство Fitch відкликало рейтинги Донецької області.

"Рейтинги було відкликано, тому що емітент ухвалив рішення припинити участь у рейтинговому процесі. Агентство не має інформації про бюджетні показники регіону у 2012 році", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Fitch вже не рейтингує цього емітента і не проводить щодо нього аналізу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: нікуди, минулий рік, державні гроші, донеччина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]