Пт, 2024-03-29, 08:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
У Києві подорожчав хліб, а на базарі піднялися ціни на м'ясо і сало - преса
Інші останні Економічні новини
Буквально наступного дня після оголошення результатів виборів у Києві подорожчав хліб. Учора, 12 листопада, у компанії "Київхліб", посилаючись на зростання витрат на виробництво, оголосили про підвищення на 20% цін на хліб "Український столичний подовий" і на 9,7% на "Батон нарізний". У Київській міській держадміністрації заявили, що не погоджували підвищення цін, і пообіцяли подати скаргу в Антимонопольний комітет. Однак у роздрібних компаніях говорять, що вже відучора продають хліб за новими цінами.

Учора "Київхліб" (займає 60-процентну частку ринку в Києві) підняв роздрібні ціни на "Український столичний подовий" на 17%, до 4,68 грн, і "Батон нарізний київський" на 9,7%, до 3,84 грн, повідомили в компанії. Соціальні сорти хліба - батон "Нива", хліб "Український дім", "Богдановський", "Пшеничний традиційний", "Печерський" і "Арнаут" - залишилися в колишній ціні, підкреслюють в компанії.

За оцінками голови профільної асоціації "Укрхлібпром" Олександра Васильченка, на соціальні сорти зараз припадає близько 15% продажів компанії. А загальний обсяг виробництва становить близько 600 т на добу.

У "Київхлібі" посилаються на зростання витрат. Наприклад, природний газ для компанії в цьому році подорожчав на 52,4%, електроенергія - на 25,2%, транспортні витрати підвищилися на 32,5%.

"Ми прагнемо не допустити соціальних вибухів серед працівників компанії, у яких заробітна плата нижча середньої по Києву", - відзначає виробник.

На початку осені в "Київхлібі" вже робили спроби підвищити ціни. Компанія зверталася до Київської міської державної адміністрації (КМДА) з проханням погодити підвищення цін на соціальні сорти хліба. Але там визнали, що у "Київхліба" немає підстав для цього. Начальник управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський зазначав, що виробництво соціальних сортів хліба не приносить прибутку компанії, але і не призводить до суттєвих збитків.

"Рентабельність "Київхліба" знаходиться приблизно на нульовому рівні, але підприємство має можливість покривати свої витрати за рахунок інших видів хліба і хлібобулочних виробів. У виробника є право самостійно регулювати ціни на інші сорти", - заявив чиновник.

"Київхліб" не підвищував ціни вже більше двох років, зазначає Олександр Васильченко. За його словами, у "Київхлібі" зараз найнижчі ціни на масові сорти - такі як батон і "Український". Наприклад, у Харкові, Донецьку і Луганську вартість батона складає 4-4,2 грн.

"Сьогодні держава не дає компаніям дотацій на виробництво, а ціни на борошно в Аграрному фонді реалізуються за ринковими цінами - приблизно по 2,95 тис. грн/т. У "Київхліба" просто не було іншого виходу", - погоджується президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк.

Проте в КМДА вчора заявили, що не бачать економічних підстав для підвищення цін "Київхлібом" не тільки на соціальні сорти, але і на інші види хліба.

"Якщо "Київхліб" ("Київхліб" має статус монополіста на столичному ринку) не перегляне свою цінову політику, ми будемо змушені звернутися в Антимонопольний комітет і Генеральну прокуратуру з проханням застосувати відповідні санкції", - запевнив заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

За його словами, адміністрація робить все можливе, щоб підтримати "Київхліб".

"Нещодавно ми досягли домовленостей з Аграрним фондом на поставку компанії борошна за цінами нижче ринкових", - зазначив він.

За словами чиновника, адміністрація має намір провести перевірку фінансового стану "Київхліба" для з'ясування причин дій компанії.

Держуповноважений Антимонопольного комітету Михайло Русинський заявив, що прем'єр-міністр Микола Азаров уже дав доручення комітету розібратися в ситуації.

"Прем'єр-міністр на засіданні уряду підкреслив відсутність підстав для зростання цін на хліб", - говорить він.

У комітеті нагадують, що при виявленні порушень законодавства про захист економічної конкуренції (зловживання монопольним становищем) підприємство може бути оштрафовано на 10% від обсягу виручки за минулий рік.

Опитані представники великих роздрібних мереж вчора заявили, що досі не отримували специфікацій з новою вартістю хліба, тому в їхніх магазинах підвищення поки не відбулося. Однак невеликі ритейлери вже підвищили відучора ціни на продукцію "Київхліба".

"Ми отримали повідомлення компанії про підвищення цін у зв'язку з подорожчанням енергоресурсів ще в минулому місяці", - говорить менеджер однієї з невеликих роздрібних мереж, пише Андрій Леденьов у статті "Ціни дозріли" у газеті "Коммерсантъ-Украина".

Зазначимо, що ВАТ "Київхліб" у січні-вересні 2012 року отримала чистий прибуток 12,35 млн грн проти чистого збитку 8,59 млн грн за аналогічний період 2011 року. За цей період його валовий прибуток збільшився на 21,7% - до 321,74 млн грн, операційна - на 43,8%, до 41,35 млн грн.

На базарах дорожчає м'ясо і сало

Ще одне поствиборче подорожчання торкнулося свинини і сала. Причому якщо в супермаркетах їх вартість залишилася на колишньому рівні, то на ринках - зросла. Так, якщо раніше кіло сала можна було купити за 50 грн., то тепер торговці беруть по 70-80 грн. Аналітики пов'язують подорожчання з підвищенням вартості кормів.

"Закупівельна ціна на свинину не виросла - виробник розуміє, що підніми він ціну, люди перестануть купувати свинину і перейдуть на птицю, яка в рази дешевша, - пояснює начальник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. - А ось фермерам доводиться грати з ціною, тому що зараз підвищується вартість корму, так і ріжуть худобу менше - відгодовують. Наша порада - купувати продукти в супермаркетах, де ціни колишні".

До речі, за прогнозами аналітиків, до новорічних свят вартість м'яса в Києві зросте приблизно на 30%, пише Ольга Кромченко у статті "У столиці все-таки підняли ціни на хліб. Чи надовго?" у газеті "Комсомольская правда в Украине".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1540 | Додав: adminA | Теги: Києві подорожчав хліб, м'ясо і сало | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]