Сб, 2024-04-20, 08:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:24
У першому півріччі 2016-го Мінекономрозвитку прогнозує зростання ВВП на 1%
Інші останні Економічні новини

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) очікує в першому півріччі 2016 року пожвавлення економічної активності в країні та зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 1% "плюс-мінус" 0,5 процентного пункту (п. п.) після його спаду на 10% у 2015 році та 6,8% у 2014-му.

"Пожвавлення... буде обумовлено дією як статистичних ефектів - низька база, так і економічних - відновлення роботи підприємств на сході країни, зростання внутрішнього попиту через рівень оплати праці, зниження збитковості за рахунок зниження навантаження на ЄСВ (єдиний соціальний внесок) на ФОП (фонд оплати праці)", - йдеться в повідомленні МЕРТ у понеділок 22 лютого, передає "Інтерфакс-Україна".

Водночас відомство відзначає збереження ризиків падіння цін на ключових товарних ринках українського експорту та обмеження з боку РФ.

МЕРТ зазначає, що дані четвертого кварталу 2015 року підтверджують відновлення української економіки: за оперативною оцінкою Держстату, сезонно скоригований ВВП зріс на 1,5% порівняно з попереднім кварталом, тоді як у третьому кварталі він збільшився на 0,5% порівняно з другим.

"Востаннє ВВП зростав два квартали поспіль п'ять років тому, а саме у 2011 році, коли спостерігався ціновий бум на світових товарних ринках, тоді як нині вітчизняні виробники провадять діяльність в умовах перманентних військових дій на сході країни та подальшого падіння цін на ключові товарні групи вітчизняного експорту, що відбувається вже три роки поспіль", - зазначає економічне відомство.

Воно уточнює, що проти аналогічного періоду попереднього року спад економіки України в четвертому кварталі 2015 року уповільнився до 1,2% із 7,2% у третьому кварталі та 17,2% - у першому кварталі.

МЕРТ додає, що позитивна динаміка ВВП була підтримана поліпшенням динаміки в усіх без винятку видах економічної діяльності реального сектора, а найбільше - у будівництві (зростання на 6,3%) і на транспорті (зростання на 4,9%), що пов'язано зі збільшенням бюджетної підтримки та транзиту природного газу.

Раніше, 16 лютого, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в ході звіту уряду у Верховній Раді заявив, що зростання економіки України в 4-му кварталі 2015 року становило 1,5%, проте прогнози розвитку економіки в поточному році і прогноз економічного зростання буде відкориговано з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів.

Нагадаємо, держбюджет України на 2015 рік спочатку був побудований на оптимістичному сценарії розвитку ситуації, що передбачає зниження реального ВВП на 5,5% за інфляції 26,7%. Проте перегляд бюджету у ВР 17 вересня базувався на прогнозі спаду 8,9% за інфляції 45,8%. Згодом Мінекономрозвитку погіршило прогноз падіння до 10,4%, а Нацбанк - до 10,6%. Інфляція ж за підсумками минулого року сягнула 43,3%.

На 2016 рік Нацбанк уже погіршив прогноз зростання ВВП до 1,1% із 2,4%, МЕРТ - до 1% із 2%.

У лютому МЕРТ оцінило падіння валового внутрішнього продукту в 2015 році до 10% порівняно з 2014 роком.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 719 | Додав: adminA | Теги: Мінекономрозвитку, півріччя 2016, зростання ВВП на 1% | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]