Ср, 2024-04-24, 14:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
У Раді може з'явитися об'єднана опозиція. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Дочасних парламентських виборів не буде, криза в питанні коаліції й уряду подолана. Про це в ефірі 5 каналу заявив новообраний голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Вважаю, політична криза, яка була, вона була більше створена, аніж реальна політична криза. І на жаль, вона перейшла в реальний стан, коли ряд фракцій покинули коаліцію, і перед країною стояли величезні виклики. Хаос в Україні і дестабілізація у країні – це є зовнішній сценарій. І, власне, був великий ризик, що ця криза може штовхнути Україну на такий сценарій. Це було величне випробування, яке стояло перед нами, перед усім суспільством і перед політичним керівництвом країни", – зазначив він.

Парубій зауважив: "Я хочу відзначити дуже гідний вчинок Арсенія Яценюка, який, розуміючи всі ризики, які стоять перед нами, подав у відставку. І, на мою думку, він тим дав приклад, як має поводитися державний діяч для розв'язання кризи, створеної не ним, але він дав можливість цю кризу вирішити".

Зі слів голови парламенту, на сьогодні кризу в питанні коаліції й уряду подолано.

"Власне там, де була криза – в питанні коаліції й уряду, – вона вирішена. І ми можемо сказати, що на сьогодні тема дочасних виборів... і повідомити тим, хто на них дуже розраховував, хто дуже її хотів... я хочу їх глибоко розчарувати: дочасних виборів не буде", – наголосив Парубій.

Як повідомлялося, Верховна Рада України підтримала призначення нинішнього першого віце-спікера парламенту Андрія Парубія на посаду голови ВР.

Ляшко кличе "Самопоміч" і "Батьківщину" в об'єднану опозицію. Тимошенко хоче перевірити законність призначення Гройсмана прем'єром у КС

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка у Верховній Раді закликає фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" і "Об'єднання "Самопоміч" створити в парламенті об'єднану опозицію. Про це голова фракції Олег Ляшко повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Радикальна партія пропонує колегам з "Самопомочі" і "Батьківщини", які також задекларували опозиційну позицію, створити об'єднану опозицію в парламенті для того, щоб координувати дії і пропонувати суспільству альтернативний шлях розвитку", - сказав він. Крім того, Ляшко закликав приєднатися до об'єднаної опозиції також і позафракційних депутатів.

Фракція "Батьківщина" готує подання до Конституційного суду щодо призначення уряду та голосування за програму уряду. Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко хоче перевірити, чи відповідають ці події Конституції.

За словами Тимошенко, для звернення в Конституційний суд потрібно 45 підписів народних депутатів.

"Я звертаюсь до "Самопомочі", до "Єврооптимістів" і прошу: давайте таке конституційне подання зробимо", – закликала Тимошенко.

Вона стверджує, що, згідно з процедурою, спочатку парламент мав затвердити склад Кабміну, потім уряд мав напрацювати програму дій разом з громадянським суспільством, профспілками, фахівцями та академічним середовищем, зробити цю програму дієвою.

Далі слід було зібрати засідання уряду, проаналізувати і прийняти програму дій і лише після цього програму винести на затвердження Верховної Ради, яка мала би вивчити, обговорити цю програму і затвердити.

"Що робиться у нас? У нас – програма дій уряду на п’ять аркушів, про яку ніхто не знає, яку ніхто не читав. Навіть новий уряд її не створював і не читав, та й не обговорював. Цю програму роздали депутатам за три хвилини до голосування. Вони не встигли її відкрити, а тим більше прочитати. При цьому ця програма не проходить голосування з кількох спроб", – зазначила Тимошенко.

Екс-прем'єрка підкреслила, що, за Конституцією, потрібно, щоб міністра оборони і міністра закордонних справ вносив президент, а щоб інших міністрів вносив прем’єр-міністр.

Натомість, мовляв, Верховна Рада знову порушила регламент і закони.

"У нас міністра оборони, закордонних справ та всіх інших міністрів вніс народний депутат Гройсман, ще до того, як він став прем’єр-міністром. Це антиконституційно! Це сором і приниження держави!" – підсумувала політик.

Нагадаємо, вранці 14 квітня Рада задовольнила заяву про відставку Арсенія Яценюка і призначила прем'єр-міністром Володимира Гройсмана. Відповідну постанову (№4423) підтримали 257 народних депутатів.

Перед голосуванням президент Петро Порошенко заявив, що Гройсман стане наймолодшим прем'єр-міністром в історії країни. Також президент поділився своїми очікуваннями від роботи нового Кабміну.

Пізніше Рада затвердила склад нового Кабінету міністрів, узгоджений на зборах коаліції, і представлений новопризначеним прем'єр-міністром України Гройсманом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 773 | Додав: adminA | Теги: рада, об'єднана опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]