Чт, 2024-04-25, 06:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:45
У світі через 70 років зникне кава, а поки що буде дорожчати
Інші останні Новини світу
Через якихось 70 років у світі зникне кава. Британські науковці запевняють, що через зміни клімату на планеті можуть повністю зникнути ліси "дикої" кави, повідомляє Independent News UA.

70% усієї проданої кави - сорт арабіка, а росте він як раз у тих самих гірських лісах, яким загрожує зникнення.

Існують також і комерційні плантації, проте рослини там схильні до частих хвороб. Якщо такі насадження не оновлювати лісовими рослинами, то вони також стають непридатними. Якщо ж зникнуть дикорослі сорти кави, то під загрозою зникнення опиняться і комерційні плантації, а це означає, що виробництво всіх сортів кави може бути припинено.

Єдиним виходом з нинішньої ситуації фахівці британського Королівського ботанічного саду Кью вважають негайну розробку програми з порятунку лісів "дикої" кави, інакше вже досить скоро ціна цього ароматного напою підскочить в рази.

Як повідомив керівник відділу досліджень кави Аарон Девіс, зараз найважливіше зберегти арабіку, адже без цих "диких ресурсів" вся кавова галузь опиниться на межі вимирання.

Нагадаємо, зараз кава виробляється у 70 країнах світу, більшість яких в Африці. У її вирощуванні, збиранні та виробництві бере участь близько 26 мільйонів осіб. Найбільше "диких" лісів кави росте в Ефіопії і Судані.

Експерти вже зараз прогнозують в Україні незначне подорожчання кави у наступні 6-12 місяців.

Через несприятливі погодні умови у країнах-виробниках кава може подорожчати на 30-40% і навіть стати гіршою на смак, заявляли експерти компанії Lionstone Investment Services у липні цього року.

Так, найбільші експортери арабіки (Бразилія, В'єтнам, Індонезія) переживають найсильніші за останні 15 років дощі та посуху. Бразилія наразі зібрала лише 40% врожаю всього поточного сезону.

Нагадаємо, торік світові ціни на високоякісну каву сорту арабіка досягли рекордних показників за останні 14 років. Причина - низький урожай продукту в Колумбії та Мексиці, а також побоювання зниження його виробництва в Бразилії, найбільшого постачальника кави на світові ринки.

Від початку 2011 року ціна цієї високоякісної кави збільшилася на 14% і її вартість наблизилась до найвищого показника від 1970-х років, коли ціна арабіки сягала 3,2 долара.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: Через 70 років, зникне кава | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]