Пт, 2024-03-29, 08:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:34
У Зайцевому стався бій. Окупанти ведуть обстріли. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Починаючи з 18.00 вчорашнього вечора бойовики 11 раз відкривали провокаційний вогонь у бік українських позицій.

Про це прес-центр штабу АТО повідомляє на сторінці в Facebook.

На Донецькому напрямку з гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї терористи чотири рази обстрілювали Красногорівку, тричі Піски, двічі Опитне, а також Новоселівку Другу.

Близько другої години ночі бойовики вели мінометний обстріл безпосередньо населеного пункту Красногорівка.

На Артемівському напрямку з 18.25 до 19.15 в Зайцевому тривало бойове зіткнення. Також зі стрілецької зброї найманці вели вогонь у бік українських позицій в Майорську.

Нагадаємо, в штабі АТО заявляють, що терористи активізувалися по всій лінії розмежування. Серед гарячих точок - Щастя, околиці Горлівки, Широкине і район Донецького аеропорту.

8 листопада група бойовиків у кількості приблизно 20 осіб намагалася штурмувати наші позиції в районі Майорська (Донецька область). Отримавши адекватну відсіч, бойовики залягли і спробували, забравши поранених і вбитих, вийти з бою під прикриттям мінометного вогню.

10 листопада диверсанти намагалися атакувати позиції українських військових біля Новозванівки (Луганська область).

Секретар РНБО України Олександр Турчинов попереджав, що у разі продовження провокацій з боку бойовиків на сході країни Збройні сили України припинять відведення озброєнь і військової техніки.

11 листопада президент Петро Порошенко заявив, що у військовослужбовців, які несуть службу на Сході, є наказ давати відсіч ворогові в разі загрози їхньому життю. Порошенко підкреслив, що це лише оборонні дії, і, незважаючи на провокації проросійських бойовиків, які до них спонукають, Україна неухильно виконує домовленості задля встановлення миру.

Терористи "ЛНР" слідом за "ДНР" посилено готуються відбивати міфічний "наступ ЗСУ"

Серед бойовиків "ЛНР" посилено ширяться чутки про початок наступу ЗСУ (раніше група "Інформаційний спротив" повідомляла про поширення подібної інформації в "Горлівському гарнізоні" "ДНР" - див. вчорашнє зведення). Згідно з чутками, окремі підрозділи ЗСУ нібито вже переправилися через р. Сіверський Донець (по якій проходить лінія розмежування) в районі н.п. Піонерське Станично-Луганського району, а з боку н.п. Станиця Луганська в напрямку лінії розмежування нібито рухаються танкові колони сил АТО. Такі чутки мають характер офіційної інформації - всі військові підрозділи "ЛНР" приведені в повну бойову готовність, пише координатор групи "ІС" Дмитро Тимчук у Facebook.

На тлі цієї дезінформації бойовики активно продовжують обстрілювати позиції сил АТО, фактично вздовж всієї лінії розмежування спостерігається активізація ДРГ противника (в сірій зоні і на передньому краї), фіксуються спроби піхотних груп терористів підійти практично впритул до передових позицій сил АТО, також триває перегрупування сил і засобів російсько-терористичних військ відразу на кількох ділянках.

Також на декількох ділянках відзначається поява в першій лінії нових підрозділів російських найманців (судячи з їхньої поведінки - вони не мають досвіду участі в бойових діях).

У районі на захід від Вікторівки (південніше Донецька, район Волновахи) бойовики кілька разів відкривали вогонь силами мінометної батареї по позиціях сил АТО (за різними даними, було випущено від 40 до 50 мін). Застосовувалися 82-мм автоматичні міномети 2Б9 "Василек", як мінімум 6 разів зафіксовані удари з 120-мм міномета.

Крім того, група бойовиків на південний схід від Сокільників вела вогонь по позиціях сил АТО в районі Трьохізбенки з АГС-17 і 82-мм мінометів. У районі Щастя терористи двічі відкривали вогонь з АГС-17, а також вели прицільний вогонь зі стрілецького озброєння (в т.ч. працювало кілька снайперських груп). Обстріли велися також у районі Катеринівки, Красногорівки і південніше Попасної (район Троїцького). З боку Жолобка в напрямку переднього краю за Донецьком зафіксовані маневри піхотних груп бойовиків. У районі Зайцевого сталося боєзіткнення бойовиків із силами АТО.

Найбільшу активність бойовики проявляють на захід і на північний захід від Донецька. Відзначаються дії піхотних груп і бронетехніки бойовиків у районі н.п. Піски (в т.ч. обстріли з мінометів і штатного озброєння БМП-2 і БМП-1), а також південніше цього н.п., в районі ДАП і на південній околиці Авдіївки (в останніх двох випадках бойовики також застосовували зенітні установки ЗУ-23-2).

Обстріляно позиції сил АТО і цивільні об'єкти в районі н.п. Опитне, Шуми, Майорськ і Новгородське (південніше останнього були зафіксовані групи бойовиків за підтримки трьох БТР-80 і однієї БМП-2).

На північний захід від Ясинуватської розв'язки бойовики замаскували в посадках щонайменше дві танкові роти (орієнтовно 20 танків).

Прибулі раніше в район Оленівки-Докучаєвська "групи посилення" бойовиків (див. попередні зведення групи ІС) беруть активну участь в обстрілі позицій сил АТО - зафіксовано використання ними мінометів і гранатометів. Одна така "рота посилення" терористів (8-9 ББМ, в основному МТ-ЛБ, мінометна батарея, включаючи не менш ніж 3 одиниці 120-мм мінометів) висунулася на ділянку північніше Гранітного. За нашими даними, ця група бойовиків повинна зайняти позиції між Петровським і Миколаївським водосховищем для здійснення обстрілів по Новогнатівці, Миколаївці або Трудовському, сковуючи обидва фланги українських військ (як Старогнатівської групи сил АТО, так і Докучаєвської).

Н.п. Макіївка все більше перетворюється на основний "вузловий" пункт оборони бойовиків у другому ешелоні. На захід і південь від міста в посадках фіксується значна кількість бронетехніки (в основному БМП-2), відзначається активне обладнання позицій для артилерії.

У район н.п. Горлівка і Ясинувата продовжує прибувати підкріплення бойовиків, також, як і в район Гольмівського - Зайцевого і на схід від цієї ділянки (ближче до Світлодарського плацдарму). Протягом доби зафіксовано перекидання як мінімум мотострілецької роти терористів (частково на БМП-2, частково на МТ-ЛБ - всього 12 одиниць ББМ, з них як мінімум 2 - з 100-мм протитанковими гарматами МТ-12 "Рапіра" на причепі). На південь від Гольмівського бойовики облаштовують позиції для бронетехніки, причому роблять це не ховаючись - риють капоніри, укриття.

На приморському напрямку між Саханкої і Заїченком зафіксовано кілька нових піхотних груп загальною чисельністю до 600 осіб. На захід від лінії Саханка - Заїченко зафіксовано 4 замаскованих танки, решта відведені частково до н.п. Безіменне - Самсонове, частково за трасу Новоазовськ - Тельманове (район Козлівки).

Південніше Стаханова бойовики перекинули 2 вогневих підрозділи артилерії - 5 одиниць 122-мм гармат Д-30 та 6 одиниць 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика".

Протягом останнього тижня здійснюється передислокація російських військових і російських найманців з позицій навпроти н.п. Станиця Луганська (а також на деяких інших ділянках в Луганській області) вглиб бойових порядків російсько-терористичних військ. По лінії розмежування залишилися тільки бойовики з числа місцевого населення і незначна кількість т.зв. "козаків".

За вказівкою ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького, створені спеціальні підрозділи і патрульні групи з числа співробітників його особистої охорони і представників "фіскальної служби". Завдання цих підрозділів - "боротьба з контрабандою" на кордоні з РФ і вздовж лінії розмежування на території, контрольованій "ЛНР".

Серед керівництва "ЛНР" поширюються чутки про підготовлюване призначення "міністра МГБ ЛНР" Леоніда Пасічника на одну з керівних посад у підрозділ ФСБ РФ у Криму. Це призначення ініційовано в адміністрації президента РФ. Згідно з чутками, з переходом Пасічника в органи ФСБ РФ також буде переведено наближене коло співробітників "МГБ ЛНР".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 829 | Додав: adminA | Теги: окупанти, Зайцеве, обстріли, Бій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]