Чт, 2024-03-28, 21:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:24
Угорщині не вдалося створити антиукраїнську коаліцію в ЄС, битва виграна - Гопко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Гопко: Битва виграна – Угорщині не вдалося створити антиукраїнську коаліцію в ЄС

Угорці намагаються капіталізувати себе в очах росіян, постійно провокуючи: від недружніх заяв до конкретно недружніх дій стосовно України.

Про це в інтерв’ю LB.ua заявила народний депутат Ганна Гопко.

Наприклад, за її словами, лунають заяви про створення якихось автономій на Закарпатті, які підігріваються й деякими представниками Московської православної церкви на Закарпатті, діячами «політичного русинства» тощо.

«Угорщина дуже часто діє, як сказав один колега, «як агент Кремля на західному фронті проти України». І заяви Угорщини проти України деколи надто корелюються з візитами угорських лідерів до Москви чи зустрічами з російськими візаві. У такий спосіб угорці намагаються підняти свій статус. І я думаю, що всі провокації (підпали, звинувачення) – є прикладом російського втручання. Потрібно, аби наші спецслужби ефективніше, на випередження відпрацьовували такі операції», – зазначила Гопко.

«Я вважаю, що Україна виграла цю дипломатичну битву, тому що Угорщині не вдалося створити коаліцію держав Східної і Центральної Європи проти України. Угорці робили пропозиції румунам, полякам, словакам та іншим своїм сусідам, але це їм не вдалося», – додала вона.

Привід же, під яким Угорщина намагається тиснути на Україну, відверто надуманий, наголосила Гопко.

«Посилення позицій української мови, у т.ч. в освіті, не лише не загрожує угорській меншині та її рідній мові, а й навпаки, допоможе всім українським громадянам володіти українською мовою на рівні, достатньому для здобуття вищої освіти та професійної кар’єри в Україні. Ніхто не уявляє, щоб, скажімо, в Німеччині чи Франції, 70% нацменшини взагалі не володіло державною мовою. Тож ми допомагаємо нацменшинам бути більш адаптованими. Проте, на жаль, Угорщина демонструє агресивну політику в цьому питанні, і не лише проти України. Впродовж багатьох років подібний тиск Будапешта відчували на собі, наприклад, Румунія і Словаччина», – зазначила вона.

Нардеп додала, що їздила на Закарпаття, аби з’ясувати ситуацію для себе на місці. На її думку, найкращою відповіддю на всі провокації має бути посилена увага Києва до розвитку цього регіону – від гуманітарної сфери до вкладень в інфраструктуру.

«Зараз, наприклад, не робиться елементарних речей – у Закарпатській області саботується децентралізація, створено лише шість об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які охоплюють лише 4% території – найнижчий показник по Україні. Це величезна ганьба.

Угорці роблять інвестиції в Берегово, в інфраструктурні проекти, в школи – тобто вони роблять все для того, аби їх любили, низько кланялися угорській владі і т.д. Ми теж повинні щось вкладати, починаючи з того, щоб зв’язати Закарпаття зручним транспортом з рештою України, відновити роботу аеропорту в Ужгороді, який два роки не працює! Потрібно більше урядових візитів, різних фестивалів, культурних заходів тощо», – підкреслила Гопко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: Угорщина, Гопко, антиукраїнська коаліція, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]